Styl samoussas rikakats

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
20 min
113 Kcal

Ciesz się tymi samoussami z serem feta, cytryną i szczypiorkiem jako aperitifem. Połączenie chrupiących i rozpływających się w ustach smaków, które można odtworzyć w domu dzięki naszemu niezwykle łatwemu przepisowi! Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez nasze pisemne wyjaśnienia + zdjęcia i pokażemy Ci naszą bardzo prostą technikę składania samoussa w naszym filmie. Po szybkiej podróży do piekarnika, twoje samoussas będą gotowe do spożycia! Nie wahaj się zachować kilku do podania z mieszanką sałat ;-)

Składniki

6

Materiały

  • 1 pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
  • Styl samoussas Rikakats - Przygotowanie krok 1Przygotuj nadzienie: wymieszaj fetę z cytryną, szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  • Styl samoussas Rikakats - Przygotowanie krok 2Przeciąć arkusze ciasta francuskiego na pół i złożyć połówki na pół, składając okrągłą część na wyciętej części.
  • Styl samoussas Rikakats - Przygotowanie krok 3Umieść dużą łyżkę nadzienia na końcu złożonego arkusza i złóż, aby utworzyć trójkąt.
  • Styl samoussas Rikakats - Przygotowanie krok 4Złóż trójkąt z powrotem do końca arkusza. Posmaruj pozostałą część arkusza roztrzepanym jajkiem i złóż, dobrze dociskając, aby uszczelnić samoussę.
  • Styl samoussas Rikakats - Przygotowanie krok 5Umieść samoussas na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmarować z każdej strony oliwą z oliwek i piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.
  • Styl samoussas Rikakats - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze dodatki do samoussas Rikakats?

Do samoussas Rikakats świetnie pasują różne sosy, takie jak sos jogurtowy, tzatziki czy pikantny sos chili. Możesz również podać je z mieszanką sałat dla świeżości.
Tak, możesz eksperymentować z innymi serami, takimi jak ser kozi czy mozzarella, aby uzyskać różne smaki i tekstury.
Upieczone samoussas najlepiej spożyć w ciągu 1-2 dni, ale można je również zamrozić i podgrzać później w piekarniku.
Tak, nadzienie można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do 24 godzin przed użyciem.
Możesz spróbować różnych nadzień, takich jak warzywa, mięso mielone lub owoce morza, aby stworzyć własne unikalne wersje samoussas.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 113Kcal
  • Węglowodany: 8.4g
  • Tłuszcze: 6.7g
  • Tłuszcze nasycone: 2.6g
  • Białka: 4.2g
  • Błonnik: 0.4g
  • Cukry: 0.4g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 4
Informacje żywieniowe za 1 porcję (39g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: