Petitchef PL

WEGAŃSKIE BURGERY Z CIECIERZYCY I KUKURYDZY, OD JAMIEGO OLIVERA

VEGAN BURGERS FROM JAMIE OLIVER, WITH CHICKPEAS, SWEETCORN AND CORIANDER




Jamie Oliver, którego bardzo lubię, opisuje je jako najlepsze wegańskie burgery, no cóż... jako, że u mnie na blogu znajdziecie już kilka burgerowych perełek, które nie ustępują im smakiem, ja mogę dodać, że te są jednymi z najlepszych jakie jadłam i przygotowywałam, do tego są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy jedynie, wszystkie składniki delikatnie zmiksować w robocie kuchennym, potem chwilę odczekać i usmażyć. Do tego są bezglutenowe.
A w smaku są bardzo ciekawe, cytrusowy smak kolendry przeplata się z wyrazistym kuminem, do tego słodka świeża kukurydza i sycąca ciecierzyca w postaci ugotowanych ziaren i mąki. Po takim obiedzie będziecie zadowoleni i nasyceni. Polecam

Vegan burger with chickpeas and sweetcorn

Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.

SKŁADNIKI (5 burgerów):

1 kubek ugotowanej ciecierzycy1 kolba świeżej kukurydzy1/2 pęczka świeżej kolendry (lub bazylii)3 łyżki mąki z ciecierzycy1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki1/2 łyżeczki mielonej kolendry1 łyżeczka nasion kuminu2 szczypty różowej soli himalajskiej

DODATKI:
bułki pełnoziarniste (użyj bezglutenowych dla wersji bez glutenu)pomidorsałatadomowa passata lub ketchup



PRZYGOTOWANIE:

Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy świeże ziarna kukurydzy, pół pęczka kolendry (listki + łodygi), przyprawy, mąkę i delikatnie miksujemy.

Vegan burger with chickpeas and sweetcorn

Najlepiej jest miksować w systemie "pulse", dosłownie kilka razy nacisnąć przycisk miksowania, masa ma być grudkowata.
Następnie lepimy z niej 5 burgerów, układamy je na tacce i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podajemy w bułce z dodatkami lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego ☺

Vegan burger with chickpeas and sweetcorn


A jeśli szukacie innych ciekawych inspiracji na domowe wegańskie burgery, to wystarczy kliknąć w zakładkę "BURGER" widoczną na samej górze bloga (pod zdjęciami z logo).


Vegan burger with chickpeas and sweetcorn


Jamie Oliver, who I really like, describes them as the best vegan burgers, well ... on my blog you will find a few burger "stars", which don't taste lesss delicious, but I can honestly say, that these burgers are one of the best I've tried and prepared. Simply, just gently mix all ingredients in a food processor, then wait a moment and fry.
The taste is very interesting, citrusy taste of coriander, combined with distinct cumin, mixed with sweet corn and fulfilling chickpeas in two forms (as grains and flour).
After that meal, you will be happy and satisfied, I guarantee you that.


Slightly modified recipe from this site.


INGREDIENTS (5 burgers):
1 C cooked chickpeas1 corn on the cob1/2 bunch of fresh coriander (or basil)3 tbsp chickpea flour1/2 tsp paprika1/2 ground coriander1 tsp cumin seeds2 pinches of pink himalayan salt


ADDITIONS:
wholemeal buns (use gluten-free for gluten-free option)tomatolettucehomemade passata or ketchup


PREPARATION:

Put cooked chickpeas in a blender, add fresh corn kernels, half a bunch of cilantro (leaves + stems), spices, flour and gently blend it all together.
It is best to mix in the "pulse" mode, literally just press the button few times, you want to leave some lumps int the mixture.
Then shape it into 5 burgers, put them on a tray and put it in the fridge for 30 minutes.
After that time, fry them in a small amount of oil. Serve on a bun with garnish or as an addition to dinner.

Enjoy ☺


Vegan burger with chickpeas and sweetcorn

And if you look for other inspirations for homemade vegan burgers, just click on the link "BURGER" at the top of the blog.







Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: