Tzatziki, grecki sos z ogórków i jogurtu
zagłosuj teraz
Planujesz podróż do Grecji? Nie sposób nie spróbować słynnego tzatziki, czyli ogórka po grecku :-) Dziś dajemy Ci szansę na zrobienie go w domu, dzięki przepisowi, który jest tak prosty, że aż niemożliwy do zrobienia! To świetny sposób na podanie gościom sosu do maczania chipsów i paluszków warzywnych. Rezultatem jest świeży, aromatyczny przepis!
Składniki
10
Materiały
- Maszynka do mielenia mięsa (opcjonalnie)
- Durszlak
Przygotowanie
Obierz ogórka i przekrój wzdłuż na pół. Usuń nasiona łyżeczką. Następnie pokrój na kawałki.
Umieść te kawałki w rozdrabniaczu i drobno posiekaj.
Umieść przecier ogórkowy w durszlaku i dobrze odciśnij, aby usunąć jak najwięcej wody.
Do wyciśniętego miąższu ogórka dodaj jogurt grecki, posiekaną miętę, zmiażdżony ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
I voilà, twoje tzatziki jest gotowe!
Obserwacje
Zioła: tutaj użyliśmy mięty, ale można też użyć koperku lub innego zioła, albo wcale.
Krojenie ogórka: tutaj posiekaliśmy ogórek, ale można go również drobno zetrzeć. Niektórzy nadal wolą posiekać go bardzo drobno.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 22Kcal
- Węglowodany: 1.2g
- Tłuszcze: 1.5g
- Tłuszcze nasycone: 0.3g
- Białka: 0.7g
- Błonnik: 0.3g
- Cukry: 1g
- ProPoints: 1
- SmartPoints: 1
Informacje żywieniowe za 1 porcję (35g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis