Jak przyrządzić makrelę? wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem!

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h 20 m
585 Kcal

Po nauczeniu się, jak gotować makrelę w piekarniku, koniecznie musisz wypróbować ten przepis na makrelę lakierowaną w sosie sojowym! Ta często niedoceniana ryba jest w rzeczywistości bardzo smaczna, zwłaszcza przyrządzona w ten sposób: lakierowanie z azjatyckimi smakami, za które można umrzeć, dla słodko-pikantnego połączenia. Wystarczy podać ją z białym ryżem (tutaj wybraliśmy ryż do sushi), odrobiną posiekanego szczypiorku na wierzchu i mamy dobrze zbilansowane, super smaczne danie!

Składniki

1

Dodatki:

Jako dodatek:

Materiały

  • 1 mały rondel
  • 1 patelnia
  • 1 hermetyczna puszka
  • 1 deska do krojenia
  • 1 nóż
  • 1 pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania10 min
  • Jak przyrządzić makrelę? Wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem! - Przygotowanie krok 1Usuń ości z makreli: usuń zewnętrzną część zawierającą ości, następnie przetnij filet wzdłuż na pół i usuń środkową część zawierającą ości.
    Sprawdź, czy nie pozostały żadne ości.
  • Jak przyrządzić makrelę? Wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem! - Przygotowanie krok 2Przygotować sos:
    Do rondelka wlać sos sojowy, mirin, olej z prażonego sezamu i miód. Dobrze wymieszać.
  • Jak przyrządzić makrelę? Wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem! - Przygotowanie krok 3Gdy mieszanina się zagotuje, mieszać do uzyskania konsystencji syropu.
  • Jak przyrządzić makrelę? Wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem! - Przygotowanie krok 4Umieść kawałki makreli w szczelnej puszce. Posmarować kawałki makreli sosem, zamknąć puszkę i odstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
  • Jak przyrządzić makrelę? Wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem! - Przygotowanie krok 5Umieść kawałki makreli na rozgrzanej patelni i smaż przez 1 do 2 minut z każdej strony, w zależności od grubości kawałków i temperatury patelni.
  • Jak przyrządzić makrelę? Wypróbuj ten przepis z sosem sojowym i miodem! - Przygotowanie krok 6Ułóż kawałki makreli na ryżu na talerzu. Posyp posiekanym szczypiorkiem i złotym sezamem. Możesz również dodać srirachę, jeśli lubisz chilli!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak usmażyć makrelę na patelni?

Najlepszym sposobem jest smażenie makreli przez kilka minut z każdej strony na gorącej patelni. Czas smażenia jest dość krótki, ale zależy od grubości kawałków.
Można je usunąć przed lub po ugotowaniu. Tutaj usunęliśmy je przed gotowaniem. W tym celu usunęliśmy część zawierającą ości z boku i środkową część fileta. Upewnij się, że nie pominąłeś żadnych ości przed rozpoczęciem marynowania!
Po ugotowaniu będą one łatwiejsze do usunięcia, ale będziesz musiał wykonać kroki wymienione powyżej.
Można ją podawać z podsmażoną cukinią, ryżem (w tym przypadku ryżem do sushi) lub nawet ziemniakami.
Umieścić w szczelnej puszce w lodówce na maksymalnie 1 dzień.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 585Kcal
  • Węglowodany: 56.6g
  • Tłuszcze: 24.3g
  • Tłuszcze nasycone: 5.9g
  • Białka: 33.4g
  • Błonnik: 1.9g
  • Cukry: 9.4g
  • ProPoints: 16
  • SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (235g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: