Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone
vote now
Nie ma , to jak w piękny czerwcowy dzień, usiąść w ogrodzie z kubkiem kawy z mlekiem a do przegryzienia mieć kawałek pysznej kruchej tarty z kremem z bitej śmietany i serkiem mascarpone posypanej truskawkami i borówkami pokrytej kawałkami galaretki. Coś pysznego w upalny dzień :)Polecam wypróbować :)Wymiary foremki : średnica 28 cmCzas pieczenia : ok. 30 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:
120 g masła30 g margaryny1 żółtko2 czubate łyżki cukru2 łyżki kwaśniej śmietany2 szkl. mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem:
250 g serka mascarpone250 g śmietany kremówki 30 %2 łyżki cukru pudru Dodatkowo:
250 g truskawekkoszyczek borówekgalaretka agrestowa
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche :
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę.Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy.Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem.Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą.Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód.Krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.Tarta :
Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami.Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie.Smacznego
Składniki:
120 g masła30 g margaryny1 żółtko2 czubate łyżki cukru2 łyżki kwaśniej śmietany2 szkl. mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem:
250 g serka mascarpone250 g śmietany kremówki 30 %2 łyżki cukru pudru Dodatkowo:
250 g truskawekkoszyczek borówekgalaretka agrestowa
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche :
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy.Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę.Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy.Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem.Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą.Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód.Krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.Tarta :
Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami.Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie.Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!