Znaleźliśmy najlepszą tartę gruszkową i jest to łatwiejsze niż się wydaje!

piątek 5 września 2025 12:29 - Adèle Peyches
Znaleźliśmy najlepszą tartę gruszkową i jest to łatwiejsze niż się wydaje!

Myślałeś, że tarta Bourdaloue jest zarezerwowana dla eleganckich kawiarni? Pomyśl jeszcze raz! Oto prosta i nieodparta wersja dla smakoszy, którą można podawać, gdy tylko gruszki osiągną swój szczyt... i z gwarantowanym efektem "wow".


Przepis, który jest zarówno klasyczny, jak i magiczny

Ta tarta to słodycz wcielona: chrupiące kruche ciasto, rozpływający się krem migdałowy, rozpływające się gruszki pieczone w piekarniku i pyszna chrupkość płatków migdałowych. Idealne połączenie na zakończenie posiłku w dobrym stylu.

Podstawowe składniki

  • 1 kruche ciasto
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g proszku migdałowego
  • 2 jajka
  • 400 g gruszek w syropie (lub świeżych gruszek smażonych na patelni w lekkim syropie)
  • Slivered migdały

Odkryj nasz przepis krok po kroku:

Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako bourdaloue

Jeśli uwielbiasz gruszki, z pewnością nie mogłeś przegapić jednego z najbardziej klasycznych przepisów na ciasto francuskie: tarty Bourdaloue! Dodatek gruszek pozwoli ci zakończyć posiłek pyszną i owocową nutą. To idealny sposób na uniknięcie zbyt...

Adèle PeychesAdèle Peyches
Redaktor naczelny, który nie może się doczekać zimy, aby jeść fondue! Pasjonatka gastronomii i zawsze w poszukiwaniu nowych kulinarnych perełek, najpierw studiowałam prawo, zanim wróciłam do swojej pierwszej miłości: smaku dobrych produktów i przyjemności dzielenia się przy stole :)

Komentarze

Oceń artykuł: