Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę
vote now
W całym natłoku wydarzeń, gotowaniu, różnych potraw na stronę i przygotowywaniu się do Świąt, jak nigdy pieczenie pierniczków zostawiłam na weekend.Chciałam upiec takie, gdzie ciasto leżakuje przez noc w lodówce, na drugi dzień pieczemy i można od razu je jeść, tak są mięciutkie i te co roku robiłam.Teraz czasu mało, ale na szczęście znalazłam przepis na stronie Moje Wypieki, gdzie po wyrobieniu ciasta można od razu piec pierniczki.Jedyne co dodałam od siebie, to zrobiłam pierniczki nadziewane konfiturą morelową i marmoladą owocową. Jedne udekorowałam polewą czekoladową, a drugie lukrem.Pierniczki co roku muszą być w moim domu, uwielbiam je robić z moim synkiem !!!A te spokojnie możecie upiec nawet w Wigilię ! Składniki na około 100 pierniczków: - 600 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 duże jajka
- 260 g cukru pudru
- 200 g masła, roztopionego
- 200 g miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 duże jajka
- 260 g cukru pudru
- 200 g masła, roztopionego
- 200 g miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy.
Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
Ciasto wałujemy na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypujemy mąką (tyle, by się nie kleiło).
Wykrawamy różne kształty pierniczków.
Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8-10 minut.
Studzimy na kratce.
Moja propozycja dekoracji:
Pierniczki z nadzieniem morelowym i polewą czekoladową:
Pierniczki z nadzieniem owocowym z lukrem:
Gorąco polecam dla spóźnialskich, tak jak ja w tym roku ;-)Poniżej instrukcja, jak zrobić pierniczki nadziewane( wybaczcie jakość):
Moje uwagi:
- Mąkę żytnią razową można zastąpić mąką pszenną
- Można dodać odrobinę więcej kakao
Polecam serdecznie !
Polecam serdecznie !
Moja Domowa Świątynia-Kuchnia Haim
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!