Surówka z cukinii - zielona
vote now
Zainspirowała mnie Kasia swoją mizerią z cukinii (przepis tutaj). Miałam tak po trochu wszystkiego bo i troszkę tortellini z obiadu, ostatnie ogórki z działki i paprykę. Wszystko to się bardzo fajnie skomponowało.
Składniki:
Składniki:
1 cukinia mała (300 g)2 nieduże ogórki gruntowe1 zielona papryka1 cebula szalotka100 g ugotowanego tortellini (u mnie z szynką) - opcjonalnieSos:
180 g jogurtu naturalnego1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka miodu lub cukru1 łyżeczka octu (u mnie balsamiczny)1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie kwasek)
2 cm kawałek papryki chilli drobno pokrojony do posypania na wierzch (u mnie suszona)Cebulę obrać, pokroić w piórka sparzyć wrzątkiem odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Tortellini wrzucić do wrzącej posolonej 1 łyżeczkę wody i gotować 15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić do przestygnięcia. Młodą cukinię wystarczy opłukać, usunąć końce i poszatkować na tarce do mizerii. Ogórki przepłukać i pociąć ze skórą. Z papryki usunąć nasiona, wypłukać i pokroić w paski.Wszystko ze sobą połączyć. Składniki sosu wymieszać. Zalać nim sałatkę, przemieszać i na wierzch oprószyć płatkami chilli. Schłodzić 15 minut.
Smakowała mi bardzo bez tortellini ale mój M. był zachwycony właśnie tymi pierożkami mówiąc, że jest treściwsza :) Przepis polecam jest bardzo fajny, a jak zrobicie to już Wasza decyzja i inwencja twórcza :) To co lubię
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!