Kulki energetyczne z daktylami

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
10 min
189 Kcal

Czujesz się trochę zmęczony? Wypróbuj nasze "Kulki energetyczne"! Super łatwy przepis do odtworzenia i gwarantowany brak gotowania ;-) Kulki energetyczne wykonane z daktyli, orzechów, kakao i... to wszystko! Naturalnie wegańska i bezglutenowa przekąska jest idealna przed dobrą sesją sportową lub na poranne śniadanie ;-)

Składniki

6

Materiały

  • Mikser

Przygotowanie

  • Kulki energetyczne z daktylami - Przygotowanie krok 1W misce zalać orzechy włoskie wodą. Przykryć ściereczką i pozostawić na noc do namoczenia.
    Ten krok sprawi, że orzechy będą bardziej strawne i łatwiejsze do zmiksowania.
  • Kulki energetyczne z daktylami - Przygotowanie krok 2Odcedź orzechy i zmiksuj je. Dodaj daktyle. Ponownie zmiksuj.
  • Kulki energetyczne z daktylami - Przygotowanie krok 3Dodaj kakao w proszku i ponownie zmiksuj. Uformuj masę w małe kulki (około łyżeczki).
  • Kulki energetyczne z daktylami - Przygotowanie krok 4Jeśli chcesz, obtocz je w ziarnach sezamu.
  • Kulki energetyczne z daktylami - Przygotowanie krok 5Twoje kulki energetyczne z daktylami są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne kulki energetyczne z daktylami?

Kulki energetyczne z daktylami są bogate w błonnik, witaminy i minerały, co wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz dostarcza energii na dłużej.
Tak, możesz dodać różne orzechy, nasiona lub przyprawy, aby dostosować smak do swoich preferencji.
Kulki energetyczne najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie mogą wytrzymać do tygodnia, a w zamrażarce nawet do trzech miesięcy.
Tak, ten przepis jest całkowicie wegański, ponieważ nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Możesz użyć karobu lub czekolady w proszku, aby nadać kulkom inny smak i aromat.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 189Kcal
  • Węglowodany: 14.3g
  • Tłuszcze: 11.9g
  • Tłuszcze nasycone: 1.4g
  • Białka: 3.8g
  • Błonnik: 3.4g
  • Cukry: 11.3g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (56g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: