Te marynowane kulki mozzarelli są czystym uzależnieniem (i znikną ze stołu, zanim zdążysz mrugnąć).
poniedziałek 18 sierpnia 2025 14:17 - Mirella Mendonça

Te marynowane kulki mozzarelli są niesamowicie smaczne dzięki ziołom, oliwie z oliwek i prostym przyprawom - a co najlepsze: są łatwe w przygotowaniu, można je zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Idealne do podawania z pieczywem, wędlinami, świeżymi sałatkami lub jako ozdoba deski serów. Praktyczny, uniwersalny przepis pełen śródziemnomorskiego uroku!
Oto składniki:
- 250 g kulek mozzarelli
- 50 ml oliwy z oliwek (+/-)
- sól
- pieprz
- 4 listki świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka płatków papryczki chili
Oto krok po kroku:
- Umieść kulki mozzarelli w słoiku. W środku powinno być dużo miejsca.
- Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano, pietruszkę, rozmaryn, chili i posiekaną świeżą bazylię.
- Wymieszać razem.
- Upewnij się, że wszystkie kulki są zanurzone w oliwie z oliwek, dodając więcej w razie potrzeby, w zależności od używanego słoika.
- Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- I gotowe! Ciesz się nimi jako przystawką lub dodaj je do sałatki ;-)
Sprawdź pełny przepis wraz z filmem poniżej:

Jestem odpowiedzialna za redakcję w Petitchef (Portugalia i Brazylia) i wielką pasjonatką podróży oraz gastronomii światowej, zawsze w poszukiwaniu nowych smaków i doświadczeń. Jednak, choć uwielbiam odkrywać pyszności różnych kultur, kuchnia mojej mamy zawsze będzie moją ulubioną – z tym unikalnym smakiem, który potrafi stworzyć tylko ona.
Komentarze