Petitchef PL

Sos pomidorowo -śliwkowy


                    Sezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :)

Składniki :

1 kg śliwek węgierek2 kg pomidorów 1/2 kg cebulikilka ząbków czosnkusól, cukier, mielony pieprz i papryka

Przygotowanie :
Śliwki i pomidory umyć, śliwki wydrylować, cebulę i pomidory pokroić drobnoPomidory i cebulę rozparować pod przykryciem, podlać wcześniej wodą -pół szklanki W drugim garnku o grubym dnie podsmażyć śliwki tj. podlać je wodą ( około pół szklanki ) przykryć pokrywką, doprowadzić do miękkości - przetrzeć przez sitkoObydwa przeciery połączyć, dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę, cukier oraz sól- gotować do zagęszczenia, często mieszaćWlać do słoików i pasteryzować około 10 - 15 min
UWAGI :
Mój sos pomimo długiego gotowanie ( przez dwa dni po godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :)

Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy"








Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: