Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
1 h 10 m
283 Kcal

Nie możesz się zdecydować między czekoladą a wanilią na deser? W takim razie nie rób tego! Zamiast tego wymieszaj te dwa składniki, jak w naszym przepisie na moelleux o dwóch smakach :-) Łatwa w przygotowaniu przekąska, która zjednoczy wszystkich :-) Nie wahaj się poprosić dzieci o pomoc w przygotowaniu tego przepisu. Ułatwimy ci to, wyjaśniając krok po kroku ;-)

Składniki

10

Czekoladowe serce :

Miękkie ciastka :

Materiały

  • tacka na kostki lodu lub silikonowa forma na serduszka
  • Formy do muffinów
  • Torebki na ciasto (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Gotowania10 min
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 1Czekoladowe serca :
    Rozpuść mleczną czekoladę ze śmietaną i masłem. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 2Wlej mieszaninę do silikonowej foremki lub tacki na kostki lodu i zamrażaj przez co najmniej 1 godzinę.
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 3Miękkie ciastka :
    Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i jajkami. Dodaj roztopione masło i śmietanę. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 4Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj około 1 łyżeczki płynnej wanilii. W drugiej dodaj kakao w proszku i dobrze wymieszaj.
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 5Wlej 2 ciasta do natłuszczonych foremek na muffiny w tym samym czasie, używając 2 worków do wyciskania lub łyżek stołowych. Uderz foremką o powierzchnię roboczą, aby je docisnąć.
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 6Ostrożnie wyjmij czekoladowe serca z foremek (jeśli jest to zbyt trudne, umieść dno tacki na kostki lodu w gorącej wodzie na kilka sekund). Umieść po jednym w każdym cieście, między czekoladą a wanilią.
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 7Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.
  • Ciasto o podwójnym smaku czekoladowo-waniliowym z czekoladowym środkiem - Przygotowanie krok 8Czekoladowo-waniliowe moelleux z czekoladowym środkiem są już gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie ciasta o podwójnym smaku?

Najlepiej przechowywać ciasto w szczelnym pojemniku w lodówce, aby zachować jego świeżość i wilgotność. Można je również zamrozić, aby cieszyć się nim później.
Tak, możesz użyć czekolady gorzkiej lub białej, w zależności od preferencji smakowych. Pamiętaj, że zmieni to smak końcowego produktu.
Możesz dodać orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady, aby wzbogacić smak i teksturę ciasta. Eksperymentuj z różnymi składnikami!
Tak, to ciasto jest łatwe do przygotowania i dzieci mogą pomóc w jego wykonaniu, co czyni je świetną aktywnością rodzinną.
Najczęstsze błędy to zbyt długie pieczenie, co może spowodować, że ciasto stanie się suche, oraz niewłaściwe wymieszanie składników, co może wpłynąć na teksturę ciasta.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 283Kcal
  • Węglowodany: 23.1g
  • Tłuszcze: 19.2g
  • Tłuszcze nasycone: 12.3g
  • Białka: 3.9g
  • Błonnik: 0.9g
  • Cukry: 14.7g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (67g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: