Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
3 h
72 Kcal

Cytryny są często używane jako desery. Ale kiedy temperatura wzrasta i grozi fala upałów, przygotuj ich mroźną wersję! Ten sorbet zapewni Ci orzeźwiającą nutę, której szukasz, jednocześnie dodając odrobinę kwasowości ;-) Aby uzyskać jeszcze więcej oryginalności, podaj swój przepis w skorupkach pustych cytryn. Rezultat będzie równie kolorowy, co apetyczny!

Składniki

6

Przygotowanie

  • Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet - Przygotowanie krok 1Odetnij nasadki z cytryn i delikatnie je ściśnij, aby wycisnąć sok, nie uszkadzając ich. Następnie usuń cały miąższ, pozostawiając jedynie skórkę. Schłódź w chłodnym miejscu.
  • Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet - Przygotowanie krok 2Doprowadź cukier i wodę do wrzenia. Dodaj je do soku z cytryny i zamrażaj przez 3 godziny.
  • Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet - Przygotowanie krok 3Po dodaniu cukru pudru, ubij białka na sztywną pianę.
  • Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet - Przygotowanie krok 4Wyjmij mieszaninę soku z cytryny i syropu z zamrażarki i dodaj ubite na sztywno białko. Delikatnie wymieszaj, nie rozbijając białka.
  • Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet - Przygotowanie krok 5Włóż do zamrażarki na 30 minut, a następnie wyjmij i delikatnie wymieszaj. Nie martw się, jeśli na dnie znajduje się płyn, w końcu się wygładzi. Powtórz tę czynność 1 lub 2 razy.
  • Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet - Przygotowanie krok 6Napełnij cytryny przygotowanym sorbetem. Będzie go wystarczająco na 3 lub 4 porcje.
  • Mrożona cytryna, orzeźwiający sorbet - Przygotowanie krok 7A teraz mrożone cytryny są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak długo trwa przygotowanie mrożonej cytryny, orzeźwiającego sorbetu?

Całkowity czas przygotowania wynosi 3 godziny, w tym czas zamrażania.

Czy mogę użyć innych owoców do tego przepisu?

Tak, możesz eksperymentować z innymi owocami, takimi jak limonki czy pomarańcze, aby uzyskać różne smaki sorbetu.

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia sorbetu cytrynowego?

Sorbet cytrynowy jest niskokaloryczny, orzeźwiający i dostarcza witaminę C, co wspiera układ odpornościowy.

Czy mogę przygotować ten sorbet bez użycia jajek?

Tak, możesz pominąć białko jajka, ale sorbet może być mniej puszysty. Możesz dodać więcej cukru pudru, aby poprawić konsystencję.

Jak najlepiej podawać mrożoną cytrynę?

Najlepiej podawać sorbet w schłodzonych skorupkach cytryn, co doda mu atrakcyjności wizualnej i smakowej.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 72Kcal
  • Węglowodany: 15.1g
  • Tłuszcze: 0.1g
  • Tłuszcze nasycone: 0g
  • Białka: 0.8g
  • Błonnik: 0.8g
  • Cukry: 14.9g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 4
Informacje żywieniowe za 1 porcję (88g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: