Wyjątkowo pyszne ciasto bananowo-czekoladowe!

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
1 h
409 Kcal

Zapraszam na bardzo smaczne i proste ciasto z bananami i czekoladą. Idealne połączenie smaków, które pokochają zarówno młodsi, jak i starsi ;-) Skusiłeś się? Nie zapomnij powiedzieć nam, co myślisz w komentarzach!

Składniki

8

Materiały

  • Patelnia
  • Forma do ciasta 22x11 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania40 min
  • Usunąć skórki z bananów i pokroić je w plasterki. Rozgrzać masło na patelni i smażyć kawałki bananów przez około 6 minut.
  • Pod koniec gotowania dodać rum i podpalić. Wyłączyć ogień i pozostawić banany do ostygnięcia.
  • Rozpuść masło i czekoladę (w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej).
    Wymieszać jajka i cukier. Dodać banany, wanilię, masło i roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
  • Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
  • Pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy - gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Czekolada:
Czekoladę można również posiekać i dodać do ciasta bez roztapiania jej z masłem :-)

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 409Kcal
  • Węglowodany: 49.7g
  • Tłuszcze: 18.2g
  • Tłuszcze nasycone: 10.8g
  • Białka: 7.2g
  • Błonnik: 3.7g
  • Cukry: 29.2g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (141g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: