Wyjątkowo pyszne ciasto bananowo-czekoladowe!
zagłosuj teraz
Zapraszam na bardzo smaczne i proste ciasto z bananami i czekoladą. Idealne połączenie smaków, które pokochają zarówno młodsi, jak i starsi ;-) Skusiłeś się? Nie zapomnij powiedzieć nam, co myślisz w komentarzach!
Składniki
8
Materiały
- Patelnia
- Forma do ciasta 22x11 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania40 min
- Usunąć skórki z bananów i pokroić je w plasterki. Rozgrzać masło na patelni i smażyć kawałki bananów przez około 6 minut.
- Pod koniec gotowania dodać rum i podpalić. Wyłączyć ogień i pozostawić banany do ostygnięcia.
- Rozpuść masło i czekoladę (w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej).
Wymieszać jajka i cukier. Dodać banany, wanilię, masło i roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. - Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy - gotowe!
Obserwacje
Czekolada:
Czekoladę można również posiekać i dodać do ciasta bez roztapiania jej z masłem :-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 409Kcal
- Węglowodany: 49.7g
- Tłuszcze: 18.2g
- Tłuszcze nasycone: 10.8g
- Białka: 7.2g
- Błonnik: 3.7g
- Cukry: 29.2g
- ProPoints: 11
- SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (141g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:





Oceń ten przepis