Sałatka z grillowanymi burakami

vote now
Sałatka z grillowanymi burakami

Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie".


2 porcje

250g sałaty (najlepiej rukoli, ale można użyć innej)
1-2 buraki
1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka czarnuszki
50g kiełków rzodkiewki
sól morska lub himalajska
dressing:
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oleju z lnianki (rydzowego) albo lnianego

Buraki kroimy w plastry. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz czarnuszką. Grillujemy na patelni dopóki nie zmiękną.
Sałatę wykładamy do miski. Układamy lekko przestudzone plastry buraków, posypujemy kiełkami.
Polewamy sosem przygotowanym poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników dressingu.

Uwaga: buraki możemy też upiec w piekarniku w temperaturze 200st.C - około 20-25 minut.


Lato w pełni! Sałatka zamiast kanapki! Wymagająca dieta na wakacjach
Sałatka zamiast kanapki!

B Bez Pszenicy

Komentarze

Oceń ten przepis:




+