Risotto z roquefortem

zagłosuj teraz
Danie główne
średnie
45 min
544 Kcal

Wzbogać smak swojego risotto, dodając do niego ser Roquefort! Ten łatwy w przygotowaniu przepis wydobędzie smak tego uwielbianego przez wszystkich sera. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować to wegetariańskie danie z naszymi szczegółowymi, ilustrowanymi objaśnieniami ;-)

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania40 min
  • Risotto z Roquefortem - Przygotowanie krok 1Zagotuj wodę z kostką rosołową.
    W innym rondlu podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną szalotkę i ryż i smaż przez kilka minut.
  • Risotto z Roquefortem - Przygotowanie krok 2Dodać białe wino i wymieszać. Gotować przez 1 minutę, aż ryż wchłonie wino. Zamieszać, a następnie dodać trochę bulionu. Ponownie zamieszać i gotować na średnim ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
  • Risotto z Roquefortem - Przygotowanie krok 3Dodaj trochę więcej wywaru i ponownie gotuj, mieszając. Kontynuować do wyczerpania wywaru.
  • Risotto z Roquefortem - Przygotowanie krok 4Gdy część wywaru nie zostanie wchłonięta, dodać posiekany ser Roquefort i dobrze wymieszać.
  • Risotto z Roquefortem - Przygotowanie krok 5Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn, a Roquefort się rozpuści.
  • Risotto z Roquefortem - Przygotowanie krok 6A teraz risotto Roquefort jest gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak zrobić kremowe risotto z Roquefortem?

Aby uzyskać kremowe risotto, należy stopniowo dodawać bulion i dobrze mieszać ryż podczas gotowania. Pozwoli to ryżowi uwolnić skrobię, tworząc kremową konsystencję.
Tak, można zastąpić Roquefort innym serem z niebieskimi żyłkami, takim jak Bleu d'Auvergne lub Gorgonzola, ale zmieni to nieco smak potrawy.
Okrągły ryż do risotto, taki jak Arborio lub Carnaroli, jest idealny, ponieważ uwalnia skrobię podczas gotowania, nadając risotto kremową konsystencję.
Najlepiej jest przygotować risotto tuż przed podaniem, ponieważ może stać się zbyt gęste, gdy ostygnie. Jeśli musisz przygotować je wcześniej, podgrzej je z odrobiną bulionu, aby przywrócić kremową konsystencję.
To risotto dobrze komponuje się z lekką zieloną sałatą lub grillowanymi warzywami, aby zrównoważyć bogaty smak sera Roquefort.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 544Kcal
  • Węglowodany: 61.2g
  • Tłuszcze: 24.3g
  • Tłuszcze nasycone: 10.4g
  • Białka: 15.8g
  • Błonnik: 1.7g
  • Cukry: 0.6g
  • ProPoints: 14
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (473g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: