Sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado i szpinakiem
vote now
Kolejna sałatka w tak upalny, letni dzień. Szybka, lekka i pyszna. Awokado posiada bardzo wiele tłuszczy, są to jednak tłuszcze jednonienasycone, jego jedzenie pomaga obniżyć ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru, stabilizuje poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, chroni oczy przed zaćmą oraz może chronić przed niektórymi nowotworami. Awokado jest uznawane za superjedzenie, dlatego warto wprowadzić je do swojego menu. Podaję przepis na sałatkę dla dwóch osób. Składniki dla 2 osób:
2 garście świeżego szpinakuparę liści dowolnej sałaty, u mnie lodowa, można też użyć mixu sałatjedna, większa pierś z kurczaka1 pomidor (u mnie żółty)1/2 czerwonej cebuli1/2 zielonego ogórka1/2 awokadołyżka pestek dyni i łyżka pestek słonecznika dressing: 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, łyżka oliwy, sól i pieprzSałatę i szpinak układamy na talerzach, układamy umytego i pokrojonego w plastry ogórka i pomidora, pokrojoną w cienkie okręgi cebulę, obrane i pokrojone awokado. Kurczaka doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie tylko sól, pieprz, słodka i ostra papryka i czosnek granulowany) i grillujemy na specjalnej patelni lub grillu (jeśli nie macie, to można go po prostu upiec na patelni teflonowej), po lekkim przestygnięciu, kroimy go na kawałki i układamy na sałatce. Słonecznik i dynię prażymy na suchej patelni teflonowej często mieszając, by uniknąć przypalenia. Robimy dressing, łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek, solimy i pieprzymy. Sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewamy dressingiem. Smacznego!
2 garście świeżego szpinakuparę liści dowolnej sałaty, u mnie lodowa, można też użyć mixu sałatjedna, większa pierś z kurczaka1 pomidor (u mnie żółty)1/2 czerwonej cebuli1/2 zielonego ogórka1/2 awokadołyżka pestek dyni i łyżka pestek słonecznika dressing: 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, łyżka oliwy, sól i pieprzSałatę i szpinak układamy na talerzach, układamy umytego i pokrojonego w plastry ogórka i pomidora, pokrojoną w cienkie okręgi cebulę, obrane i pokrojone awokado. Kurczaka doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie tylko sól, pieprz, słodka i ostra papryka i czosnek granulowany) i grillujemy na specjalnej patelni lub grillu (jeśli nie macie, to można go po prostu upiec na patelni teflonowej), po lekkim przestygnięciu, kroimy go na kawałki i układamy na sałatce. Słonecznik i dynię prażymy na suchej patelni teflonowej często mieszając, by uniknąć przypalenia. Robimy dressing, łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, miód i oliwę z oliwek, solimy i pieprzymy. Sałatkę bezpośrednio przed podaniem polewamy dressingiem. Smacznego!
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!