Petitchef PL

Ryba zapiekana w śmietanie


Moja propozycja dla Was na Wigilijną Wieczerzę .

Moja Mama robi tą rybę na Wigilię od ok. 10 lat.
Przepis dostała od koleżanki, której  tata pływał na statku.
Tam właśnie marynarze przygotowywali dla siebie ponoć tą rybę w ten sposób.

Jak dla mnie jest bardzo smaczna, uwielbiam ją i żałuję, że Mama piecze tak rzadko.
Jedyne, co zmieniłyśmy w oryginalnym przepisie, to śmietanę, wcześniej była kremówka, zmieniłyśmy na kwaśną 12 lub 18 %.

Do ryby możemy też dodać pieczarki, będzie miała równie ciekawy smak.
Widziałam w internecie podobne przepisy i w większości dodaje się tez potarty ser, jednak jak dla mnie , danie jest już wtedy za tłuste i bardziej ciężkostrawne.

Do ryby zapiekanej w śmietanie najbardziej proponuję Wam dorsza.

Składniki:
- ok 1kg filetu z dorsza
-  4 średnie  cebule
- 8 łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- sól
- czarny pieprz świeżo zmielony
- cukier
- mąka do obtoczenia ryby
- masło do smażenia ryby

Dorsza kroimy na nieduże kawałki, lekko solimy,  obtaczamy w mące i smażymy na maśle (oczywiście uważamy aby masła nie przypalić, bo jest wtedy szkodliwe !) na patelni.
Usmażone kawałki wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym maśle, które pięknie przeszło rybą, podsmażamy cebule do momentu zeszklenia.

W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy do smaku sól, pieprz, cukier oraz podsmażoną cebulę(bez masła, na którym była smażona).

Śmietanę z dodatkami wylewamy równomiernie na rybę i zapiekamy w 180 st przez ok 15-30 minut, do momentu ścięcia i zagęszczenia śmietany.

Podajemy ciepłe.

Smacznego !


Przepis dodaję do akcji:









Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: