Racuszki twarogowe z truskawkami i czarną porzeczką (z mąką kukurydzianą)
vote now
Deser o smaku lata, bierze udział w konkursie Fabryka Form (zobacz TUTAJ).
Pyszne, rozpływające się w ustach placuszki z letnimi owocami.
Oczywiście bez pszenicy, ale i bez glutenu.
Idealne na wakacyjne dni jako słodka przekąska.Do zjedzenia w domu, jak i do zabrania do ogrodu, nad morze, czy spałaszowania nad brzegiem jeziora :) Można zjeść w czasie letnich podróży autem, pociągiem lub innym środkiem transportu.Wystarczy tylko zapakować je do lunchbox-a...
Racuszki twarogowe z truskawkami i czarną porzeczkąRacuszki twarogowe z truskawkami i czarną porzeczką
400g miękkiego twarogu
150g mąki kukurydzianej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g trzcinowego cukru pudru
szczypta soli
250-300g truskawek
100-150g czarnych porzeczek
dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
Twaróg, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier puder i sól wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Dodać oczyszczone i pokrojone na kawałki truskawki oraz oczyszczone czarne porzeczki. Wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
Nakładać niewielkie placuszki łyżką lub chochelką.
Smażyć z obydwu stron na rumiano.
Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Uwaga: jeśli nie przepadamy za mąką kukurydzianą, możemy dodać innej mąki lub otrąb.
Uwaga 2: placuszki przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Można także zrobić szybki sos z owoców i z nim zaserwować racuchy: wystarczy trochę owoców zalać 1-2 łyżkami wody, dodać odrobinę cukru i udusić na wolnym ogniu pod przykryciem w rondelku.
Racuszki twarogowe z truskawkami i czarną porzeczkąRacuszki twarogowe z truskawkami i czarną porzeczkąBez Pszenicy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!