Quiche z boczkiem

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
50 min
571 Kcal

Jeśli szukasz prostego posiłku, ten przepis na quiche z boczkiem jest dla Ciebie! Doskonale nadaje się jako przystawka lub danie główne, na przykład w towarzystwie małej sałatki.

Składniki

6

Domowe ciasto kruche :

Do nadzienia :

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
  • Quiche z boczkiem - Przygotowanie krok 1Ciasto kruche :
    Jeśli chcesz, możesz użyć gotowego ciasta kruchego.
    Aby je przygotować, zobacz nasz przepis na domowe ciasto kruche (wideo)
  • Quiche z boczkiem - Przygotowanie krok 2Posyp powierzchnię mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Quiche z boczkiem - Przygotowanie krok 3Po przygotowaniu umieść ciasto w formie i docisnij brzegi.
    Nakłuj spód widelcem.
    Jeśli chcesz, możesz udekorować brzegi.
    Piec przez 7 minut w temperaturze 200°C.
  • Quiche z boczkiem - Przygotowanie krok 4Nadzienie:
    Ubij jajka.
    Dodaj crème fraîche. Dobrze wymieszaj.
    Dodaj boczek i ponownie wymieszaj.
  • Quiche z boczkiem - Przygotowanie krok 5Po upieczeniu ciasta wlej nadzienie.
    Posyp tartym serem, jeśli chcesz.
    Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.
  • Quiche z boczkiem - Przygotowanie krok 6I gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najlepsze dodatki do quiche z boczkiem?

Do quiche z boczkiem świetnie pasują dodatki takie jak szpinak, cebula, czy pieczarki. Możesz również dodać różne rodzaje serów, aby wzbogacić smak.
Tak, możesz użyć gotowego ciasta kruchego lub ciasta francuskiego, jeśli chcesz zaoszczędzić czas na przygotowanie ciasta od podstaw.
Quiche z boczkiem można przechowywać w lodówce do 3 dni. Upewnij się, że jest dobrze przykryty, aby nie wyschnął.
Tak, quiche z boczkiem można zamrozić. Najlepiej jest zamrozić go przed pieczeniem lub po całkowitym ostudzeniu.
Możesz zastąpić crème fraîche jogurtem naturalnym, śmietaną lub serem ricotta, w zależności od preferencji smakowych i dostępności składników.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 571Kcal
  • Węglowodany: 25.2g
  • Tłuszcze: 45.3g
  • Tłuszcze nasycone: 28.6g
  • Białka: 14.5g
  • Błonnik: 1.3g
  • Cukry: 2.7g
  • ProPoints: 16
  • SmartPoints: 24
Informacje żywieniowe za 1 porcję (176g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: