Petitchef PL

Quiche loraine z karmelizowaną cebulką i pieczarkami



Znawcy się oburzą, bo z zasady quiche zalewa się masą śmietanowo-jajeczną bez jej wcześniejszego przygotowania - i bez mąki, tu raczej rodzaj beszamelu, ale ten farsz bardzo się sprawdził u mnie z wieloma dodatkami, a tarta jest łatwa do pokrojenia zaraz po upieczeniu.
Niech to będzie moja luźna interpretacja klasycznej quiche.
Powiem tylko że wyszła smaczna i krucha. Najlepiej kroi się następnego dnia, podgrzewamy ją wkładając na chwilę do rozgrzanego piekarnika.






Ciasto:

250 g mąki ( częściowo razowa)
125 g zimnego masła
50 ml zimnej maślanki (lub woda+jogurt)
1 jajko
sól 


Farsz śmietanowy:
300 ml śmietanki
2 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Dodatkowo:
200 g pieczarek
ok. 300 g małych cebulek
1-2 łyżki oleju do przesmażenia
gruby plaster szynki (może być wędzona lub gotowana)





Przygotowujemy ciasto na spód ( wg tego przepisu).

Sos: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy śmietankę, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając.
Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy jajka, szybko energicznie mieszamy. Odstawiamy.



W tym czasie przygotujemy cebulkę.
Wrzucamy ją na osolony i lekko osłodzony wrzątek na 2 minuty.
Odsączamy dokładnie na durszlaku. Ostudzoną przekrawamy na połówki.
Pieczarki obieramy i kroimy w poprzek na plasterki.
Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż się lekko zezłocą, dorzucamy też cebulkę i szynkę pokrojoną w kosteczkę, mieszamy ostrożnie aby cebulka się nie rozpadła.

Podpieczony "na ślepo" i ostudzony spód wypełniamy masą śmietanową i warzywami(cebulkę układamy na wierzchu).
Zapiekamy tartę 30 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni, a masa zetnie.
Chwilę studzimy i kroimy.


tu przed pieczeniem









Oceń ten przepis:



Menu dnia