Flan bez ciasta
zagłosuj teraz
Deser, który wszyscy uwielbiają, zaledwie z kilku składników. Gęsty i rozpływający się.
Składniki
8
Materiały
- 1 forma o średnicy 20 cm
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania6 h
Gotowania45 min
- Podgrzej mleko, śmietanę i wanilię w rondelku.
- Wymieszaj jajka, cukier i mąkę kukurydzianą w misce.
- Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej je do miski z jajkami, dobrze wymieszaj i wróć na patelnię.
- Na średnim ogniu podgrzewaj mieszankę, mieszając, aby zapobiec przywieraniu.
- Gdy masa zgęstnieje, przelej ją do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny, a następnie schłodź przez co najmniej 8 godzin przed spożyciem.
Obserwacje
Jak mogę zapobiec przywieraniu mleka?
Aby zapobiec przywieraniu mleka, należy regularnie mieszać je drewnianą łyżką.
Jak przechowywać flan?
Flan należy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można go wyjąć na godzinę przed jedzeniem, aby nie był zbyt zimny.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 303Kcal
- Węglowodany: 42.1g
- Tłuszcze: 11.2g
- Tłuszcze nasycone: 6.3g
- Białka: 8.4g
- Błonnik: 0.1g
- Cukry: 29.3g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (212g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis