Flan bez ciasta

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
Å‚atwe
7 h 5 m

Uwielbiany przez wszystkich deser z zaledwie kilku składników. Gęsty i rozpływający się.


Składniki

8
Szacowany koszt: 3.46 (0.43€/porcja)

Materiały

  • 1 forma o Å›rednicy 20 cm
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania6 h
Gotowania45 min

  • Podgrzej mleko, Å›mietanÄ™ i waniliÄ™ w rondelku.
  • Wymieszaj jajka, cukier i mÄ…kÄ™ kukurydzianÄ… w misce.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej je do miski z jajkami, dobrze wymieszaj i wróć na patelniÄ™.
  • Podgrzej patelniÄ™ na Å›rednim ogniu, mieszajÄ…c, aby zapobiec przywieraniu mieszanki.
  • Gdy masa zgÄ™stnieje, przelej jÄ… do wysmarowanej masÅ‚em formy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygniÄ™cia na 2 godziny, a nastÄ™pnie schÅ‚odzić przez co najmniej 8 godzin przed spożyciem.

Obserwacje

Jak mogÄ™ zapobiec przywieraniu mleka?
Aby zapobiec przywieraniu mleka, należy regularnie mieszać je drewnianą łyżką.

Jak przechowywać tartę z kremem?
Tartę należy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można go wyjąć na godzinę przed jedzeniem, aby nie był zbyt zimny.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+