Tarta z ciasta francuskiego z wiśniami
Chrupiący, owocowy deser czeka dziś na Ciebie z naszą wiśniową tartą w płatkach! Przepis ten jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i zaspokoi apetyt na słodycze całej rodziny! Pokażemy Ci również, jak stworzyć piękny wzór kratki na wierzchu tarty, aby uzyskać wyrafinowane i apetyczne wykończenie. Aby uzyskać naprawdę doskonały deser, nie wahaj się podawać kawałków tarty z gałką lodów waniliowych i odrobiną bitej śmietany ;-)
Składniki
8
Materiały
- Wałek do ciasta z ząbkami
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania40 min
Wymieszaj wiśnie z mąką kukurydzianą, cukrem i sokiem z cytryny.
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim. Nakłuć spód widelcem i wsypać wiśnie.
Rozwinąć pozostałe ciasto francuskie i za pomocą ząbkowanego kółka wyciąć paski o szerokości 2 cm.
Ułóż 4 paski pionowo na formie do tarty i podnieś 2 paski, jak pokazano na zdjęciu. Ułóż jeden pasek poziomo i złóż nad 2 podniesionymi paskami.
Podnieś 2 paski, które znajdują się pod poziomym paskiem ciasta, i umieść kolejny pasek. Złóż paski ponownie. Powtórz operację, aby utworzyć siatkę z ciasta francuskiego nad wiśniami.
Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto francuskie. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
Tarta z ciasta francuskiego z wiśniami jest już gotowa!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 372Kcal
- Węglowodany: 39.6g
- Tłuszcze: 21.1g
- Tłuszcze nasycone: 13.8g
- Białka: 4.5g
- Błonnik: 2g
- Cukry: 14.6g
- ProPoints: 10
- SmartPoints: 16
Informacje żywieniowe za 1 porcję (131g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis