Tartaletki cebulowe tatin

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
55 min
228 Kcal

Szukasz prostego przepisu, który przyciągnie tłumy? Te cebulowe tarty tatin są właśnie tym, czego potrzebujesz! Cebula jest delikatnie duszona z masłem, brązowym cukrem i odrobiną octu balsamicznego, aż się roztopi i skarmelizuje, a w kuchni już będzie cudownie pachnieć ;) Dodaj kawałek ciasta francuskiego, łyżkę koziego sera dla kremowej konsystencji, odrobinę rozmarynu... i do piekarnika! Kilka minut później masz złociste, pachnące, słodkie i pikantne tarty, dokładnie takie jak lubimy, które w tajemniczy sposób znikają, gdy tylko postawisz je na stole...

Składniki

8

Materiały

  • Foremka do ciastek o średnicy 9 cm
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 1Cebulę obrać i pokroić w grube plastry (tutaj 8 plastrów).
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 2Roztop masło na gorącej patelni na średnim ogniu. Skrop oliwą z oliwek.
    Umieść plastry cebuli obok siebie na patelni. Dodać gałązki świeżego rozmarynu, sól i pieprz i pozostawić cebulę do zrumienienia na kilka minut.
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 3Odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Przykryć i gotować przez 10 do 20 minut na małym ogniu. Pilnować i w razie potrzeby obracać od czasu do czasu.
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 4Zdejmij pokrywkę i dodaj ocet balsamiczny oraz brązowy cukier. Lekko wymieszać, aby rozprowadzić ocet i cukier. Zdjąć patelnię z ognia, gdy wszystko się skarmelizuje.
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 5Rozwiń ciasto francuskie i wytnij kółka (tutaj o średnicy 9 cm). Należy wyciąć tyle kółek, ile jest plasterków cebuli.
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 6Ułóż plastry cebuli confit na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 7Przykryj plastry cebuli krążkami ciasta francuskiego. Nakłuć górną część krążków.
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 8Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 do 20 minut.
  • Tartaletki cebulowe tatin - Przygotowanie krok 9Pozostawić tarty tatin do lekkiego ostygnięcia przed wyłożeniem ich na talerz do serwowania. Dodaj świeży kozi ser i świeży rozmaryn (możesz również dodać świeży kozi ser do cebuli przed przykryciem ciastem francuskim). Gotowe, smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak uzyskać idealną karmelizowaną cebulę do tarteletek tatin?

Aby uzyskać idealną karmelizowaną cebulę, należy gotować na małym ogniu i uważnie obserwować proces gotowania, regularnie obracając cebulę, aby zapobiec jej przypaleniu.
Tak, ser kozi można zastąpić serem ricotta lub serem do smarowania, w zależności od preferencji smakowych.
Można zastąpić ją szalotką.
Można go zastąpić tymiankiem!
Ocet balsamiczny dodaje odrobinę kwasowości i głębi smaku, równoważąc słodycz karmelizowanej cebuli. Można go zastąpić sosem sojowym!
Tak, cebulę i krążki ciasta można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie złożyć i upiec tuż przed podaniem, aby uzyskać lepszą konsystencję.
Te tarteletki dobrze komponują się z lekką zieloną sałatą lub owocowym chutneyem, który doda im słodkiej i pikantnej nuty.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 228Kcal
  • Węglowodany: 14.3g
  • Tłuszcze: 17g
  • Tłuszcze nasycone: 10.3g
  • Białka: 4g
  • Błonnik: 1g
  • Cukry: 3.5g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (54g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: