Tarte tatin z ziemniakami i kantalem
zagłosuj teraz
Pikantna wersja tradycyjnego francuskiego przepisu na Tarte Tatin ;-) Z ziemniakami i rozpływającym się serem Cantal, pokochasz to!
Składniki
6
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania25 min
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w rondlu i zalać osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Gdy ziemniaki ostygną, ułóż je na dnie wysmarowanej masłem lub silikonowej formy, tworząc rozetę.
Gdy dno formy zostanie przykryte, napełnij ją pozostałymi ziemniakami.
Posyp posiekanym serem Cantal.
Przykryć kruchym ciastem, starając się zawinąć brzegi do środka formy.
Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
Wyjąć z formy i posypać suszoną pietruszką. I voilà, tarta ziemniaczana jest gotowa!
Obserwacje
Cantal: nie jest to jedyny ser, którego możesz użyć. Wręcz przeciwnie, wybierz ser według własnego uznania!
Posmarujmasłem dno formy: dzięki temu ziemniaki będą nieco bardziej przypieczone po ugotowaniu.
Pietruszka: można ją zastąpić mieszanką ziół prowansalskich.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!