Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
Å‚atwe
1 h 50 m

Tarty malinowe zazwyczaj przyciągają nasz wzrok w witrynie cukierni. Lubimy je tak bardzo, że postanowiliśmy zrobić je w domu! Przekonasz się, że dzięki temu prostemu przepisowi będziesz miał czego zazdrościć najlepszym cukiernikom ;-) Chrupiące kruche ciasto, kremowy krem o delikatnym smaku wanilii, zwieńczony świeżymi, pachnącymi malinami. Prawdziwa uczta dla oczu i kubków smakowych!


Składniki

4

Krem do ciasta :

Szacowany koszt: 4.45 (1.11€/porcja)

Materiały

  • Formy do tarty

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania20 min

  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 1Krem do ciasta:
    Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z przepołowioną laską wanilii. W międzyczasie umieścić żółtka w misce i dodać cukier. Energicznie ubijać, aż masa zbieleje.
    Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 2Gdy mleko siÄ™ zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i imbirem. NastÄ™pnie umieść mieszaninÄ™ z powrotem w rondlu na Å›rednim ogniu.
  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 3Stale mieszaj drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aż mieszanina osiÄ…gnie pożądanÄ… konsystencjÄ™. Ten etap zajmuje okoÅ‚o 10 minut. NastÄ™pnie pozostawić do ostygniÄ™cia, przykrywajÄ…c foliÄ… spożywczÄ… bezpoÅ›rednio przed kremem, aby zapobiec tworzeniu siÄ™ skórki.
  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 4RozwaÅ‚kuj kruche ciasto i za pomocÄ… miski wytnij 4 kółka.
  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 5WyÅ‚ożyć masÅ‚em foremki do tartaletek i nakÅ‚uć spód widelcem. SchÅ‚odzić przez 30 minut, a nastÄ™pnie piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 6Gdy foremki do tarty i krem do ciasta bÄ™dÄ… zimne, nałóż obfitÄ… warstwÄ™ kremu na każdÄ… foremkÄ™.
  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 7Ułóż maliny w atrakcyjny sposób na każdej tartaletce, a nastÄ™pnie posyp cukrem pudrem.
  • Szybkie i Å‚atwe tartaletki z malinami - Przygotowanie krok 8A teraz tarty sÄ… gotowe!

Obserwacje

Wybór malin: Do tarty najlepiej użyć świeżych malin. Jeśli masz tylko mrożone maliny, użyj polewy na bazie dżemu zamiast cukru pudru, aby zachować ich świeżość.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+