Domowe mleko owsiane (łatwe, szybkie i ekonomiczne!)
zagłosuj teraz
Przestań kupować napoje roślinne w sklepach - zrób je sam! Tym przepisem na domowe mleko owsiane udowadniamy, że jest to super łatwe, super szybkie i przede wszystkim super tanie! Otrzymasz około 1 litra napoju. Poniżej przedstawiamy kroki i ilości:
Składniki
6
Materiały
- 1 worek filtrujący wielokrotnego użytku (lub czysta ściereczka do naczyń)
Przygotowanie
- W blenderze miksuj zimną wodę i płatki owsiane przez 1 minutę.
- Umieść worek filtracyjny w misce i wlej do niego mieszaninę. Wyciskaj, aż w worku nie będzie już płynu.
- I to wszystko, mleko owsiane jest gotowe! Wszystko, co musisz zrobić, to przelać je do butelki i przechowywać w lodówce przez tydzień.
Nie wyrzucaj zmiksowanego owsa! Znany również jako "okara", używaj go na przykład w przepisach na ciastka z proszkiem migdałowym, aby zastąpić mąkę ;-)
Obserwacje
Moje mleko jest gęste: prawdopodobnie dlatego, że woda nie była wystarczająco zimna. Możesz dodać trochę więcej wody do butelki i wymieszać, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Dodatkowe smaki: dla urozmaicenia przyjemności nie wahaj się dodać do napoju kakao w proszku, cynamonu lub cukru.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 92Kcal
- Węglowodany: 14.5g
- Tłuszcze: 1.6g
- Tłuszcze nasycone: 0.3g
- Białka: 3.3g
- Błonnik: 2.6g
- Cukry: 0.2g
- ProPoints: 2
- SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (192g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis