Domowe mleko owsiane (łatwe, szybkie i ekonomiczne!)

zagłosuj teraz
Drink
łatwe
10 min
92 Kcal

Przestań kupować napoje roślinne w sklepach - zrób je sam! Tym przepisem na domowe mleko owsiane udowadniamy, że jest to super łatwe, super szybkie i przede wszystkim super tanie! Otrzymasz około 1 litra napoju. Poniżej przedstawiamy kroki i ilości:

Składniki

6

Materiały

  • 1 worek filtrujący wielokrotnego użytku (lub czysta ściereczka do naczyń)

Przygotowanie

  • W blenderze miksuj zimną wodę i płatki owsiane przez 1 minutę.
  • Umieść worek filtracyjny w misce i wlej do niego mieszaninę. Wyciskaj, aż w worku nie będzie już płynu.
  • I to wszystko, mleko owsiane jest gotowe! Wszystko, co musisz zrobić, to przelać je do butelki i przechowywać w lodówce przez tydzień.
    Nie wyrzucaj zmiksowanego owsa! Znany również jako "okara", używaj go na przykład w przepisach na ciastka z proszkiem migdałowym, aby zastąpić mąkę ;-)

Oceń ten przepis

Obserwacje

Moje mleko jest gęste: prawdopodobnie dlatego, że woda nie była wystarczająco zimna. Możesz dodać trochę więcej wody do butelki i wymieszać, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Dodatkowe smaki: dla urozmaicenia przyjemności nie wahaj się dodać do napoju kakao w proszku, cynamonu lub cukru.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 92Kcal
  • Węglowodany: 14.5g
  • Tłuszcze: 1.6g
  • Tłuszcze nasycone: 0.3g
  • Białka: 3.3g
  • Błonnik: 2.6g
  • Cukry: 0.2g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (192g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: