Szybkie i łatwe desery z kremem waniliowym
zagłosuj teraz
Krem waniliowy na deser, prosty przepis o doskonałym smaku i konsystencji! Prawie przypomina nam słynną Danette ;-) Jeśli chodzi o składniki, nie będziesz potrzebować ich wiele - i jesteśmy pewni, że masz je już w swoich szafkach! Jest szybki w przygotowaniu, ale i tak musisz zostawić go w lodówce na 3 godziny. Idealny czas na idealny strój.
Składniki
4
Materiały
- ramekiny
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
Doprowadź mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii i nasionami.
W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie wlej z powrotem do rondla. Zagęszczaj na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
Gdy masa osiągnie pożądaną grubość, przelej ją do foremek i schładzaj przez 3 godziny.
Krem waniliowy jest już gotowy!
Obserwacje
Aby uzyskać rzadszy lub gęstszy krem, dodaj lub usuń mąkę kukurydzianą.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 189Kcal
- Węglowodany: 26.1g
- Tłuszcze: 6.6g
- Tłuszcze nasycone: 2.4g
- Białka: 6.5g
- Błonnik: 0g
- Cukry: 24.6g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (160g)
Sprzęt do gotowania
Płyta grzewcza
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:



Oceń ten przepis