Jajka mimosa (łatwe i szybkie)

Cała rodzina uwielbia jajka mimosa! Szybkie i łatwe w przygotowaniu, są świetną alternatywą dla klasycznego jajka na twardo. Jako przystawkę można je podawać na przykład z sałatką z roszponki, ale świetnie sprawdzą się również jako aperitif! Świeży, wyrafinowany przepis z zaledwie 3 składników :-) Poniżej przedstawiamy nasze proste wyjaśnienia ↓
Składniki
Materiały
- Torebka do dekoracji
Przygotowanie
Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pozostaw je do ostygnięcia, obierz ze skorupek i pokrój na 2 części. Zbierz wszystkie żółtka i odłóż 1 na bok.
Do pozostałych 7 ugotowanych żółtek dodać majonez i wymieszać widelcem, aby dobrze rozgnieść żółtka. Następnie dodać posiekany szczypiorek i dobrze wymieszać.
Następnie dodaj posiekany szczypiorek i dobrze wymieszaj. Za pomocą torebki do dekoracji napełnij połówki białek tą mieszanką.
Zetrzyj na tarce lub pokrusz żółtko jajka, aby uzyskać efekt mimozy. I voilà, jajka mimozy są gotowe!
Obserwacje
Jakie są najważniejsze składniki do przygotowania jajek mimosa?
Do przygotowania jajek mimosa potrzebujesz tylko 8 jaj, 3 łyżki majonezu oraz 4 gałązki szczypiorku lub pietruszki.
Ile czasu zajmuje przygotowanie jajek mimosa?
Całkowity czas przygotowania jajek mimosa wynosi 25 minut, w tym 15 minut na przygotowanie i 10 minut gotowania.
Czy jajka mimosa można podawać na zimno?
Tak, jajka mimosa świetnie smakują na zimno, co czyni je idealną przystawką na różne okazje.
Jakie są najlepsze dodatki do jajek mimosa?
Jajka mimosa doskonale komponują się z sałatką z roszponki, ale można je również serwować z innymi świeżymi sałatkami lub jako aperitif.
Czy mogę zastąpić majonez w przepisie?
Tak, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub innym sosem, aby uzyskać lżejszą wersję jajek mimosa.
Odżywianie
- Węglowodany: 1.2g
- Tłuszcze: 18.8g
- Tłuszcze nasycone: 3.6g
- Białka: 12.6g
- Błonnik: 0.1g
- Cukry: 1g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 7
Oceń ten przepis