Petitchef PL

Placki z cukinii

Nie mogę uwierzyć, że dotychczas nie podzieliłam się z Wami przepisem na placki z cukinii. Latem cukinii u mnie dostatek:- ) Dostaję spore ilość z ogródka rodziców, którym co roku udaje się wyhodować obfity plon. Dziś wersja z żółtym serem, ale placki można modyfikować według własnego uznania. Najważniejsze to odstawić startą cukinię na około 20 minut aby puściła sok, a potem dokładnie ją odsączyć. W przeciwnym wypadku placki będą się rozpadały.
Składnik:
1 kg cukinii3 czubate łyżki razowej mąki orkiszowej3 jajka2 cebule100 g żółtego sera3 ząbki czosnku½ pęczka natki pietruszkisól, pieprz
Dodatkowo:
olej rzepakowy
Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć miąższ i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, lekko osolić i odstawić na 20 minut. Cukinie przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z puszczonego soku.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Oba składniki zeszklić z odrobina oleju na rozgrzanej patelni. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce grubych oczkach (lub pokroić w drobną kostkę).
Cebulę i czosnek dodać do cukinii i połączyć z mąką, jajkami, natką pietruszki, żółtym serem. Masę przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać ok. dwie łyżki oleju, łyżką nakładać niewielkie placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu aż ładnie się zarumienią.

Smacznego:- )

 









Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: