Placki z krewetkami
zagłosuj teraz
Zabierz swoje kubki smakowe w podróż do Azji dzięki tym domowym plackom z krewetkami!
Składniki
4
Materiały
- Frytkownica
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania4 min
Połącz mąkę, mąkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia i uformuj zagłębienie. Wlej wodę i dobrze wymieszaj (ułatwi to użycie miksera elektrycznego).
Schłodzić mieszaninę przez co najmniej 30 minut.Krewetki obrać ze skorupek, pozostawiając ogonki.
Po zastygnięciu ciasta zanurz każdą krewetkę w cieście i ugotuj je natychmiast po zanurzeniu.
Smażyć we frytkownicy lub w dość głębokiej kąpieli olejowej. Pozostawić na około 4 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Placki z krewetkami są gotowe do spożycia, najlepiej podawać je z sosem słodko-kwaśnym.
Obserwacje
Ciasto: musi być bardzo zimne, aby zapewnić chrupiącą konsystencję. Jeśli chcesz, aby było gęstsze, dodaj jajko zamiast wody. Aby nadać mu dodatkowy smak, można je doprawić.
Krewetki: muszą być ugotowane i nieobrane. Pamiętaj o zachowaniu odstępów podczas gotowania, aby nie sklejały się ze sobą.
Smażenie: nie używaj kosza do smażenia, ponieważ ciasto przyklei się do placuszków.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 242Kcal
- Węglowodany: 15.7g
- Tłuszcze: 13g
- Tłuszcze nasycone: 1.6g
- Białka: 14.9g
- Błonnik: 0.7g
- Cukry: 0.3g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (113g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis