Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
2 dni 10 m
209 Kcal

Oto kompletny przepis na przygotowanie łososia Gravlax, tradycyjnego skandynawskiego dania, które podbiło podniebienia na całym świecie. Jest to łosoś marynowany w lodówce z cukrem, solą koperkową i różowym pieprzem przez 48 godzin: rezultat jest naprawdę doskonały. Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami i sam wypróbuj tę marynatę, może to być świetny pomysł na przystawkę na Boże Narodzenie lub Wigilię.

Składniki

3

Materiały

  • folia spożywcza

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 dni
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 1Rozgnieć ziarna różowego pieprzu. W misce wymieszaj cukier z solą, rozgniecionym różowym pieprzem i koperkiem.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 2Wlej połowę preparatu do szklanego naczynia do pieczenia i umieść na nim filet z łososia (bez skóry i bez ości). Przykryj łososia pozostałym preparatem (sól + cukier + koperek + różowy pieprz). Teraz przykryj folią i umieść blachę do pieczenia w lodówce na 24 godziny.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 3Usuń powstałą wodę i wstaw do lodówki na kolejne 24 godziny.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 4Po tym czasie opłucz filet z łososia, aby usunąć pozostałości marynaty.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 5Teraz pozostaje tylko pokroić filet z łososia na cienkie plasterki.
  • Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu - Przygotowanie krok 6Posypać dużym różowym pieprzem i gałązkami koperku. Dodaj mżawkę soku z cytryny (opcjonalnie) i podawaj. Łosoś Gravlax jest gotowy!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak długo trwa przygotowanie łososia Gravlax?

Całkowity czas przygotowania wynosi 2 dni i 10 minut, z czego 48 godzin to czas oczekiwania na marynowanie.

Czy mogę użyć innego rodzaju ryby do tego przepisu?

Choć tradycyjnie używa się łososia, można spróbować z innymi rybami, takimi jak pstrąg, ale smak i tekstura mogą się różnić.

Jakie są najlepsze sposoby na podanie łososia Gravlax?

Łosoś Gravlax świetnie smakuje z chlebem razowym, na kanapkach, z sosem musztardowym lub jako przystawka na przyjęcia.

Czy marynata do łososia Gravlax jest zdrowa?

Marynata składa się głównie z soli i cukru, więc warto spożywać ją z umiarem, ale sam łosoś jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.

Jak przechowywać łososia Gravlax po przygotowaniu?

Łosoś Gravlax najlepiej przechowywać w lodówce, owinięty w folię spożywczą, aby zachować świeżość przez kilka dni.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 209Kcal
  • Węglowodany: 26.5g
  • Tłuszcze: 6g
  • Tłuszcze nasycone: 1.2g
  • Białka: 10.8g
  • Błonnik: 2.1g
  • Cukry: 25.8g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (120g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: