Gravlax, marynowany łosoś w szwedzkim stylu
Oto kompletny przepis na przygotowanie łososia Gravlax, tradycyjnego skandynawskiego dania, które podbiło podniebienia na całym świecie. Jest to łosoś marynowany w lodówce z cukrem, solą koperkową i różowym pieprzem przez 48 godzin: rezultat jest naprawdę doskonały. Postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami i sam wypróbuj tę marynatę, może to być świetny pomysł na przystawkę na Boże Narodzenie lub Wigilię.
Składniki
Materiały
- folia spożywcza
Przygotowanie
Rozgnieć ziarna różowego pieprzu. W misce wymieszaj cukier z solą, rozgniecionym różowym pieprzem i koperkiem.
Wlej połowę preparatu do szklanego naczynia do pieczenia i umieść na nim filet z łososia (bez skóry i bez ości). Przykryj łososia pozostałym preparatem (sól + cukier + koperek + różowy pieprz). Teraz przykryj folią i umieść blachę do pieczenia w lodówce na 24 godziny.
Usuń powstałą wodę i wstaw do lodówki na kolejne 24 godziny.
Po tym czasie opłucz filet z łososia, aby usunąć pozostałości marynaty.
Teraz pozostaje tylko pokroić filet z łososia na cienkie plasterki.
Posypać dużym różowym pieprzem i gałązkami koperku. Dodaj mżawkę soku z cytryny (opcjonalnie) i podawaj. Łosoś Gravlax jest gotowy!
Obserwacje
Jak długo trwa przygotowanie łososia Gravlax?
Całkowity czas przygotowania wynosi 2 dni i 10 minut, z czego 48 godzin to czas oczekiwania na marynowanie.
Czy mogę użyć innego rodzaju ryby do tego przepisu?
Choć tradycyjnie używa się łososia, można spróbować z innymi rybami, takimi jak pstrąg, ale smak i tekstura mogą się różnić.
Jakie są najlepsze sposoby na podanie łososia Gravlax?
Łosoś Gravlax świetnie smakuje z chlebem razowym, na kanapkach, z sosem musztardowym lub jako przystawka na przyjęcia.
Czy marynata do łososia Gravlax jest zdrowa?
Marynata składa się głównie z soli i cukru, więc warto spożywać ją z umiarem, ale sam łosoś jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.
Jak przechowywać łososia Gravlax po przygotowaniu?
Łosoś Gravlax najlepiej przechowywać w lodówce, owinięty w folię spożywczą, aby zachować świeżość przez kilka dni.
Odżywianie
- Węglowodany: 26.5g
- Tłuszcze: 6g
- Tłuszcze nasycone: 1.2g
- Białka: 10.8g
- Błonnik: 2.1g
- Cukry: 25.8g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 9




Oceń ten przepis