Łosoś po koreańsku z sosem gochujang gotowy w 8 minut
zagłosuj teraz
Dziś wracamy do Korei, aby przygotować super proste i pyszne danie dla miłośników łososia i pikantnych potraw! Przygotuj się na eksplozję smaku z naszym ekspresowym przepisem na łososia po koreańsku, gotowego w zaledwie 8 minut :-) Nie ma nic prostszego niż gotowanie ryby w piekarniku podczas gotowania ryżu, aby nie tracić czasu. Po wyjęciu z piekarnika łosoś będzie miał wspaniały czerwony kolor dzięki sosowi gochujang, który można udekorować ziarnami sezamu dla chrupkości! Proste, szybkie i efektowne danie, a przede wszystkim pikantne! :-)
Składniki
1
Udekorować:
Materiały
- 1 pędzel
- papier do pieczenia
- tłuczek do czosnku
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania8 min
Wlej sos gochujang, olej sezamowy, miód i ocet ryżowy do miski. Zmiażdż czosnek i imbir.
Wszystko razem wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Umieść filet z łososia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch sosem.
Piec przez 8 minut w temperaturze 180°C.
Podawaj na ryżu i udekoruj posiekanym szczypiorkiem (lub zieloną cebulką) oraz ziarnami sezamu.
FAQ ❓
Jaki dodatek najlepiej pasuje do łososia w sosie gochujang?
Możesz ugotować ryż basmati lub czarny ryż, które są idealnym dodatkiem do łososia w sosie gochujang. Można go również podawać z warzywami gotowanymi na parze i kimchi.
Jak długo mogę przechowywać pieczonego łososia?
Można go przechowywać przez maksymalnie 1 do 2 dni w chłodnym, szczelnym pojemniku.
Czy mogę użyć mrożonego łososia?
Tak, ale przed użyciem należy go rozmrozić w lodówce.
Czy mogę użyć łososia ze skórą?
Możesz użyć łososia ze skórą lub bez. Skóra będzie łatwiejsza do usunięcia po ugotowaniu ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 433Kcal
- Węglowodany: 28.8g
- Tłuszcze: 24.4g
- Tłuszcze nasycone: 4.3g
- Białka: 23.3g
- Błonnik: 1.8g
- Cukry: 21g
- ProPoints: 12
- SmartPoints: 15
Informacje żywieniowe za 1 porcję (173g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:






Oceń ten przepis