Grzyby po koreańsku - grzyby shiitake w sosie gochujang

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
30 min

Dla odmiany od tradycyjnego Bibimbap, dania typowego dla kuchni koreańskiej, odkryj nasz smakowity przepis na grzyby po koreańsku. Delikatne, soczyste grzyby shiitake doskonale komponują się z sosem gochujang, tworząc na talerzu idealną harmonię między słodyczą a pikanterią. Przepis ten jest również bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. W zaledwie kilku prostych krokach otrzymasz smaczne wegetariańskie danie, które możesz podać na przykład z miską puszystego białego ryżu lub smażonego makaronu :-)

Składniki

2

Do marynaty:

Do gotowania:

Do dekoracji:

Materiały

  • 1 hermetyczny pojemnik (typu Tupperware)
  • 1 rozdrabniacz do czosnku
  • 1 patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania10 min
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 1Dodaj sos gochujang, sos sojowy, mirin, miód, złote nasiona sezamu, mały kawałek posiekanego lub zmiażdżonego imbiru i wodę.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 2Dobrze wymieszać.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 3Posiekaj grzyby shiitake i przenieś je do zamykanego pojemnika.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 4Dodać marynatę, dobrze wymieszać i zamknąć pojemnik. Schłodzić przez co najmniej 10 minut.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 5Wlej olej sezamowy na patelnię na średnim ogniu. Dodać grzyby i podsmażyć.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 6Dodaj resztę marynaty i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Grzyby po koreańsku - Grzyby shiitake w sosie gochujang - Przygotowanie krok 7Podawać z ryżem i posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak należy przechowywać grzyby po koreańsku?

Grzyby można przechowywać do 4 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Czy grzyby shiitake z sosem gochujang można mrozić?

Tak, można!

Czy to danie jest wegetariańskie?

Grzyby w sosie gochujang są wegetariańskie! Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję tego dania, możesz zastąpić miód brązowym cukrem.

Jak podawać pikantne grzyby?

Użyj ich jako przystawki lub podawaj z ryżem lub komosą ryżową. Bądź ostrożny, grzyby są pikantne, więc zalecamy, aby nie przesadzać z przyprawianiem innych potraw.

Co to jest gochujang?

Gochujang to koreańska sfermentowana pasta chili. Ma ostry, słodki i słony smak. Gochujang jest szeroko stosowany w kuchni koreańskiej.

Co to jest mirin?

Mirin to bardzo łagodny, słodki rodzaj sake. Przyprawa ta jest używana głównie w kuchni japońskiej i koreańskiej.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: