Pełnoziarniste pieczone pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem
vote now
Jedne z lepszych pieczonych pierogów jakie jadłam! Bardzo szybko zniknęły. Co prawda przygotowywałam je już jakiś czas temu, ale nie miałam czasu, by umieścić tu przepis. Przygotowałam zdrowszą wersję- użyty ser feta był z niższą zawartością tłuszczu (12%), a zamiast mąki pszennej, dodałam większość mąki pełnoziarnistej. Takie pierogi stanowią dobrą przekąskę ''na szybko''. Można przygotować większą ich ilość i trzymać parę dni w lodówce bez obaw o popsucie. Z podanych składników powinno wyjść 8 dużych pierogów. Składniki
Na ciasto:
400g mąki pszennej pełnoziarnistej250g mąki pszennej50g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soliwoda Na farsz:
dwie duże piersi z kurczaka5 dużych garści szpinaku1/2 kostki sera feta2-3 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwek pieprz Dodatkowo:
jedno jajko Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i pieprz. Drożdże dokładnie wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody i dodać do mąki. Naszykować w szklance ciepłą wodę, zagniatać ciasto, co jakiś czas dolewając wody. Nie jestem w stanie dokładnie określić ile mililitrów wlałam - około 1,5 szklanki, najlepiej robić to na oko, bo jednak dużo zależy od rodzaju użytej mąki. Zagniecione ciasto lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć, dodać szpinak, gdy delikatnie puści sok, również pierś z kurczaka, wszystko popieprzyć, podsmażyć, pod koniec przykryć pokrywką. Kiedy szpinak już puści sok, a kurczak będzie usmażony, dodać pokruszoną fetę i trzymać na mniejszym ogniu aż się rozpuści. Tak przygotowany farsz odstawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować, wykroić okręgi za pomocą jakiejś miski, do środka nakładać farsz, zaklejać tak, by wyglądały jak pierogi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Na ciasto:
400g mąki pszennej pełnoziarnistej250g mąki pszennej50g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soliwoda Na farsz:
dwie duże piersi z kurczaka5 dużych garści szpinaku1/2 kostki sera feta2-3 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwek pieprz Dodatkowo:
jedno jajko Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i pieprz. Drożdże dokładnie wymieszać z 3 łyżkami ciepłej wody i dodać do mąki. Naszykować w szklance ciepłą wodę, zagniatać ciasto, co jakiś czas dolewając wody. Nie jestem w stanie dokładnie określić ile mililitrów wlałam - około 1,5 szklanki, najlepiej robić to na oko, bo jednak dużo zależy od rodzaju użytej mąki. Zagniecione ciasto lekko posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażyć, dodać szpinak, gdy delikatnie puści sok, również pierś z kurczaka, wszystko popieprzyć, podsmażyć, pod koniec przykryć pokrywką. Kiedy szpinak już puści sok, a kurczak będzie usmażony, dodać pokruszoną fetę i trzymać na mniejszym ogniu aż się rozpuści. Tak przygotowany farsz odstawić do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować, wykroić okręgi za pomocą jakiejś miski, do środka nakładać farsz, zaklejać tak, by wyglądały jak pierogi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!