Ogórki kiszone - pasteryzowane
vote now
Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo zadowolona :)
Składniki na 1 słoik litrowy:
Papryczka chili jest tylko dodatkiem, który można pominąć. Robię zazwyczaj kilka słoików na "imprezki". Ogórki są wtedy ostre i kwaśne. Oczywiście ostrość ogórków zależy od ilości papryki. Zalecam umiar :)
Składniki na 1 słoik litrowy:
1/2 kg ogórków1 - 2 baldachy kopru1 - 2 ząbki czosnku1 liść dębu1/2 łyżeczki gorczycy białej (ziarna)2 cm kawałek chrzanupapryczka chili (opcjonalnie - u mnie 2,5 cm)na 1 l przegotowanej (ciepłej) wody 2 łyżki stołowe soli (najlepiej kamiennej).
1 litrem wody zalewam 3 litrowe słoiki. Czasami odrobinę mi braknie ale zazwyczaj gotuję więcej wody by móc dolać w razie konieczności.
Ogórki dokładnie wypłukać, odsączyć. Na dno słoika włożyć wszystkie składniki, układać ogórki jeden obok drugiego, jasną częścią do góry. Zalać słoną wodą , zakręcić i odstawić na 4 - 6 dni do ukiszenia. Po tym czasie słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania. Wyciągnąć z wody, przestudzić i odłożyć na zimowe wieczory. 1 litrem wody zalewam 3 litrowe słoiki. Czasami odrobinę mi braknie ale zazwyczaj gotuję więcej wody by móc dolać w razie konieczności.
Papryczka chili jest tylko dodatkiem, który można pominąć. Robię zazwyczaj kilka słoików na "imprezki". Ogórki są wtedy ostre i kwaśne. Oczywiście ostrość ogórków zależy od ilości papryki. Zalecam umiar :)
Smacznego :)
To co lubię
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!