Suflety z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
45 min
253 Kcal

Aby uzyskać lekką, puszystą przystawkę o delikatnym smaku wędzonego łososia, wybierz ten przepis na suflet! Jest bardzo łatwy do przygotowania w domu i sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją :-) Z odrobiną serka śmietankowego dla słodyczy i koperkiem dla smaku, z pewnością będzie hitem na początku posiłku. Przepis na pewno będzie łatwy do wykonania, dzięki instrukcjom krok po kroku, nie tylko w formie pisemnej + zdjęć, ale także na wideo (na końcu) :-)

Składniki

6

Materiały

  • Trzepaczka
  • 6 kokilek

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania15 min
  • Suflety z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 1Roztop masło w rondelku, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, mieszając trzepaczką. Na koniec dodawaj mleko stopniowo, mieszając trzepaczką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
  • Suflety z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 2Oddziel białka od żółtek. Wbijaj żółtka jedno po drugim do masy, mieszając.
  • Suflety z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 3Pokrój plastry wędzonego łososia na kawałki i posiekaj koperek, a następnie dodaj je do mieszanki razem z serkiem śmietankowym.
  • Suflety z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 4Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie dodaj niewielką ilość białek do ciasta, aby je rozluźnić, a następnie dodaj tę mieszaninę do reszty białek.
    Delikatnie wymieszaj.
  • Suflety z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 5Wlej ciasto do wysmarowanych masłem i posypanych mąką kokilek. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu nie wyjmuj ich od razu z piekarnika. Wyłącz piekarnik i pozostaw drzwiczki uchylone na 10 minut.
  • Suflety z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym - Przygotowanie krok 6Wyjmij kokilki z piekarnika i gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są kluczowe składniki sufletu z wędzonym łososiem?

Kluczowe składniki to masło, mąka, mleko, jajka, wędzony łosoś, serek śmietankowy oraz koperek.

Jak długo trwa przygotowanie sufletu z wędzonym łososiem?

Całkowity czas przygotowania wynosi 45 minut, w tym 20 minut na przygotowanie, 10 minut oczekiwania i 15 minut pieczenia.

Czy suflet z wędzonym łososiem można przygotować z wyprzedzeniem?

Tak, można przygotować masę sufletową z wyprzedzeniem, ale najlepiej piec tuż przed podaniem, aby zachować puszystość.

Jakie są najlepsze sposoby na podanie sufletu z wędzonym łososiem?

Suflet najlepiej podawać na ciepło, można go udekorować świeżym koperkiem lub podać z sosem jogurtowym dla dodatkowego smaku.

Czy suflet z wędzonym łososiem jest odpowiedni dla wegetarian?

Nie, ponieważ zawiera wędzonego łososia, ale można spróbować zastąpić go innymi składnikami, aby stworzyć wersję wegetariańską.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 253Kcal
  • Węglowodany: 11.8g
  • Tłuszcze: 17.2g
  • Tłuszcze nasycone: 9.2g
  • Białka: 12.5g
  • Błonnik: 0.9g
  • Cukry: 3.8g
  • ProPoints: 7
  • SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (147g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: