Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie
zagłosuj teraz
W lodówce nie ma już kruchego lub francuskiego ciasta na tartę? Nie panikuj! Wypróbuj tę oryginalną wersję z ziemniakami i wędzonym łososiem! Pożegnaj się z klasycznym ciastem, tutaj ziemniaki tworzą chrupiący, rozpływający się w ustach spód. Idealna na przykład na lekką kolację lub wykwintny brunch (pokrojona w małe plasterki), ten przepis z pewnością zachwyci Twoich gości ;)
Składniki
4
Podstawa:
Polewa:
Materiały
- 1 rondel
- papier do pieczenia
- naczynie do pieczenia o średnicy 28 cm (opcjonalnie)
- nóż
- deska do krojenia
- tarka/zester
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania1 h 10 m
Obierz ziemniaki i gotuj przez 30-40 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
Odcedź i rozgnieć ziemniaki, a następnie dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
Przenieś masę do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia. Rozprowadź, tworząc spód tarty.
*Można również po prostu rozłożyć masę na papierze do pieczenia w kształcie koła.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 40 minut.
*Sprawdź stopień upieczenia i dostosuj czas do pożądanej konsystencji.
Podczas gdy spód tarty stygnie, drobno posiekaj szalotkę, zetrzyj skórkę z cytryny i usuń z niej miąższ.
Jogurt grecki wymieszaj z musem, około 3/4 skórki (resztę wykorzystamy do dekoracji), szalotką, solą i pieprzem.
Rozsmaruj jogurt na spodzie tarty, a następnie pokrój plastry wędzonego łososia i ułóż je na wierzchu.
Na koniec dodaj koperek i resztę skórki z cytryny i voilà! Gotowe!
FAQ ❓
Co można dodać do tej tarty?
Można dodać plasterki ogórka, ale my tego nie zrobiliśmy, ponieważ nie było na niego sezonu!
Jak usunąć cząstki cytryny?
Usuń skórkę i białą część. Najpierw pokrój cytrynę na ćwiartki, a następnie zeskrob miąższ ze skórki. Nie ma potrzeby trzymania ich w całości.
Czego mogę użyć zamiast zwykłego jogurtu?
Możesz zastąpić go na przykład fromage frais!
Czy ten przepis można przygotować ze słodkich ziemniaków?
Tak, wystarczy wcześniej ugotować lub ugotować na parze słodkiego ziemniaka, a następnie rozgnieść go z wybranymi przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek i rozłożyć na pergaminie do pieczenia przed włożeniem do piekarnika! Sprawdź, czy są gotowe ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 303Kcal
- Węglowodany: 35.8g
- Tłuszcze: 10.6g
- Tłuszcze nasycone: 2.1g
- Białka: 12.5g
- Błonnik: 4.8g
- Cukry: 6.3g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (273g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:







Oceń ten przepis