Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h 35 m
303 Kcal

W lodówce nie ma już kruchego lub francuskiego ciasta na tartę? Nie panikuj! Wypróbuj tę oryginalną wersję z ziemniakami i wędzonym łososiem! Pożegnaj się z klasycznym ciastem, tutaj ziemniaki tworzą chrupiący, rozpływający się w ustach spód. Idealna na przykład na lekką kolację lub wykwintny brunch (pokrojona w małe plasterki), ten przepis z pewnością zachwyci Twoich gości ;)

Składniki

4

Podstawa:

Polewa:

Materiały

  • 1 rondel
  • papier do pieczenia
  • naczynie do pieczenia o średnicy 28 cm (opcjonalnie)
  • nóż
  • deska do krojenia
  • tarka/zester

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania1 h 10 m
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 1Obierz ziemniaki i gotuj przez 30-40 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 2Odcedź i rozgnieć ziemniaki, a następnie dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 3Przenieś masę do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia. Rozprowadź, tworząc spód tarty.

    *Można również po prostu rozłożyć masę na papierze do pieczenia w kształcie koła.
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 4Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 40 minut.

    *Sprawdź stopień upieczenia i dostosuj czas do pożądanej konsystencji.
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 5Podczas gdy spód tarty stygnie, drobno posiekaj szalotkę, zetrzyj skórkę z cytryny i usuń z niej miąższ.
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 6Jogurt grecki wymieszaj z musem, około 3/4 skórki (resztę wykorzystamy do dekoracji), szalotką, solą i pieprzem.
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 7Rozsmaruj jogurt na spodzie tarty, a następnie pokrój plastry wędzonego łososia i ułóż je na wierzchu.
  • Tarta z wędzonym łososiem na ziemniaczanym spodzie - Przygotowanie krok 8Na koniec dodaj koperek i resztę skórki z cytryny i voilà! Gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Co można dodać do tej tarty?

Można dodać plasterki ogórka, ale my tego nie zrobiliśmy, ponieważ nie było na niego sezonu!
Usuń skórkę i białą część. Najpierw pokrój cytrynę na ćwiartki, a następnie zeskrob miąższ ze skórki. Nie ma potrzeby trzymania ich w całości.
Możesz zastąpić go na przykład fromage frais!
Tak, wystarczy wcześniej ugotować lub ugotować na parze słodkiego ziemniaka, a następnie rozgnieść go z wybranymi przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek i rozłożyć na pergaminie do pieczenia przed włożeniem do piekarnika! Sprawdź, czy są gotowe ;-)

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 303Kcal
  • Węglowodany: 35.8g
  • Tłuszcze: 10.6g
  • Tłuszcze nasycone: 2.1g
  • Białka: 12.5g
  • Błonnik: 4.8g
  • Cukry: 6.3g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (273g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: