Petitchef PL

Lekkie ciasto z winogronami

Polecam kolejny przepis z produktami Wodzisław. Znajdują się w niej nowa pastelowa galaretka pinacolada, galaretka rubinowa, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. 


Składniki na biszkopt:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- proszek do pieczenia 8 g
- cukier wanilinowy

- 400 ml śmietany 30 %
- 1 galaretka rubinowa Wodzisław
- 1 galaretka pastelowa pinacolada Wodzisław
- 300 g ciemnych winogron

- okrągła forma 28 cm

Przygotowanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.

Galaretkę pastelową pinacolada rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy aby lekko stężała. Po ty czasie miksujemy śmietanę na sztywno i powoli wlewamy galaretkę dalej miksując. 
Połową kremu smarujemy dół biszkopta, przykrywamy drugą częścią biszkopta i resztę kremu smarujemy. Wkładamy do lodówki aby dobrze stężało. 
Winogrona myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i układamy na kremie. 
Rubinową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na winogrona. Wstawiamy do lodówki aby stężała. 

Rada:

Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się przekroi.
Możemy użyć ulubionych smaków galaretek lub innych owoców.
















Ciacho na widelcu







Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: