Kurczak Tikka Masala
vote now
Chicken tikka masala, to brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jego pochodzenie nie jest klarowne, ale pewne jest to, że zostało wymyślone dla brytyjskich kubków smakowych. Swego czasu zostało ogłoszone nawet brytyjskim daniem narodowym, ponieważ cieszy się dużą popularnością na wyspach.
Bardzo aromatyczne, pikantne i smaczne.
Kurczak Tikka Masala
Składniki:
olej z orzeszków ziemnych; do smażenia (można użyć innego)1 duża cebula1-2 świeże zielone chili2,5 cm świeżego imbiru; obranego3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka kurkumy2 łyżeczki gram masala1 łyżka jasnego cukru trzcinowego1 łyżka przecieru pomidorowego400 g krojonych pomidorów z puszki4 piersi z kurczaka (około 600 g)10 suszonych listków curry4-6 łyżek jogurtu naturalnegogarść listków świeżej kolendry
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Wrzuć pokrojoną w plastry cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj pokrojone chili bez pestek, posiekany imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, żeby wszystko lekko zmiękło.
Dodaj chili w proszku, kurkumę, gram masala, cukier i smaż przez 1-2 minuty (uważaj, żeby nie przypalić przypraw). Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i wlej pomidory z puszki. Całość dobrze podgrzej przez kilka minut. Przełóż warzywa do malaksera i zmiksuj na gładki sos.
Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju i usmaż pokrojone w kostkę piersi, powinny się lekko zarumienić. Wlej zmiksowany sos, dodaj listki curry i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
Na koniec sos wymieszaj z jogurtem naturalnym i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem basmati, chlebkami naan, plackami chapati, makaronem lub tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!
źródło: "Chicken tikka masala" Gordona Ramsaya
Nikol Od Kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!