Kurczak po baskijsku
zagłosuj teraz
Udajmy się do wspaniałego kraju Basków, aby przygotować przepis na kurczaka po baskijsku. Pomidory, papryka, odrobina czosnku i oczywiście papryczka chilli Espelette, aby wszystko odpowiednio doprawić :-)
Składniki
2
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania55 min
W dużym rondlu podsmażyć posiekaną cebulę na gorącej oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i dobrze podsmażyć.
Dodać pulpę pomidorową, zmiażdżony czosnek, bukiet garni, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Dodać 2 udka z kurczaka i smażyć z obu stron.
Dodać udka do przygotowanej mieszanki, przykryć i gotować przez 35 minut na małym ogniu.
Podawać z ryżem lub ziemniakami. I to wszystko, kurczak po baskijsku jest gotowy!
Obserwacje
Tradycyjny przepis: kurczak po baskijsku jest zwykle przygotowywany ze słodkiej papryki z Kraju Basków.
Zbyt kwaśny? Może się tak zdarzyć w przypadku pulpy pomidorowej. Należy to skorygować, dodając 1 łyżeczkę cukru.
Kurczak: wybierz kurczaka z czerwoną etykietą, który ma lepszy smak i delikatniejszą konsystencję.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 458Kcal
- Węglowodany: 14.2g
- Tłuszcze: 23.3g
- Tłuszcze nasycone: 5.7g
- Białka: 43.4g
- Błonnik: 8g
- Cukry: 12.5g
- ProPoints: 12
- SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (587g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis