Kurczak na sposób tajski z lekką sałatką

vote now
Kurczak na sposób tajski z lekką sałatką


W upalne dni, takie jak ostatnio, nie mam ochoty stać przed gorącą kuchnią. Nie mam też ochoty na nic tłustego i ciężkiego. Najchętniej wtedy wrzucam coś do piekarnika i robię lekką sałatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu na kurczaka na sposób tajski z lekką warzywną sałatką.

Składniki:

Na kurczaka i marynatę:

4 podudzia z kurczaka 4 pałki z kurczaka sok i skórka z 1 cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 papryczki chilli, drobno pokrojone ( jeżeli lubisz mniej ostre, usuń nasiona) 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry


W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, umieść w niej kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj. Marynata powinna dokładnie oblepić mięso. Odstaw kurczaka na 2h do lodówki. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż mięso na blaszkę. Piecz przez około 45 minut, lub do momentu aż kurczak stanie się złoty.

Na sałatkę:

½ opakowania miksu sałat 3 cebulki dymki, w całości posiekane 1 ogórek, obrany, przekrojony na pół i pokrojony na plasterki 200g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki 1 awokado, obrane i pokrojone na pół plasterki garść orzeszków ziemnych (niesolonych) kilka listków bazylii, posiekanych


Na dressing:

1 łyżka soku z cytryny (lub limonki) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego (zamiast, można dodać więcej soku z cytryny) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ papryczki chilli, drobno posiekanej 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta pieprzu


Wszystkie składniki dressingu, dokładnie wymieszaj.
Wszystkie warzywa umieść w dużej misce. Skrop dresingiem, wymieszaj. Smacznego!



B Babeczka piecze... i gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+