Kurczak teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz!

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
55 min
539 Kcal

Aby kurczak w porze lunchu był jeszcze smaczniejszy, dopraw go sosem teriyaki! To sprytna słodko-pikantna mieszanka, która pozwoli ci poczuć smak "powrotu do domu". A jako dodatek wystarczy wybrać ryż i/lub garść smażonych warzyw, aby zagwarantować smaczne, dobrze zbilansowane danie ;-)

Składniki

3

Marynata:

Sos:

Ryż:

Do dekoracji:

Materiały

  • folia spożywcza + miska na sałatkę (lub hermetyczna puszka)
  • deska do krojenia
  • nóż
  • szpatułka
  • patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania15 min
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 1Zacznij od pokrojenia kurczaka na kawałki. Obierz ząbek czosnku i kawałek imbiru.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 2Przełożyć kawałki kurczaka do salaterki. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i imbir.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 3Dodaj sos sojowy i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 4W międzyczasie przygotuj ryż i sos.
    Ryż:
    Gotuj ryż w przykrytym garnku na średnim ogniu przez 10 minut.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 5Sos:
    Wymieszać sos sojowy i mirin. Wlać na patelnię na średnim ogniu.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 6Gdy mieszanina zacznie wrzeć, dodaj brązowy cukier i poczekaj, aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 7Na koniec dodaj mąkę kukurydzianą, aby zagęścić sos, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 8Skropić olejem patelnię na średnim ogniu. Obsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 9Gdy kurczak będzie już ugotowany, dodać sos teriyaki i wymieszać.
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 10Sos zredukuje się i dobrze pokryje kawałki kurczaka. Zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje!
  • Kurczak Teriyaki - słodko-pikantny japoński sos, który pokochasz! - Przygotowanie krok 11Podawać kurczaka teriyaki na ryżu i posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem oraz czarnym i białym sezamem.

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać kurczaka teriyaki?

Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni.
Kurczaka teriyaki można zamrażać bez żadnych obaw!
Przygotowaliśmy ryż basmati, ale możesz również przygotować japoński ryż lub makaron ryżowy do kurczaka teriyaki! Nie doprawiliśmy ryżu i zalecamy spróbowanie połączenia ryżu i sosu przed doprawieniem!
Mirin to rodzaj sake, który jest bardzo łagodny i słodki. Przyprawa ta jest używana głównie w kuchni japońskiej i koreańskiej.
Mąka kukurydziana służy do zagęszczania sosu, ale można ją zastąpić mąką.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 539Kcal
  • Węglowodany: 63.1g
  • Tłuszcze: 13.1g
  • Tłuszcze nasycone: 3.2g
  • Białka: 37.7g
  • Błonnik: 1.6g
  • Cukry: 17.6g
  • ProPoints: 14
  • SmartPoints: 16
Informacje żywieniowe za 1 porcję (325g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: