Gigantyczny tort śmietanowy

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 45 m
381 Kcal

Niezależnie od tego, czy byłeś w Portugalii, czy nie, prawdopodobnie słyszałeś o jednym z najsłynniejszych słodyczy: pasteis de nata lub pasteis de Belem. Wykwintne ciasto z chrupiącą podstawą z ciasta francuskiego i szczególnym nadzieniem, które może przypominać nam flan. Ponieważ bardzo je lubimy i wiemy, że Ty również, zdecydowaliśmy się przygotować gigantyczną wersję, pasteis de nata w formacie tarty, którą możemy cieszyć się z rodziną i która będzie o wiele łatwiejsza do podzielenia się, jeśli goście przyjdą do naszego domu. O wiele lepiej, prawda? Nie wahaj się i zaskocz się pysznym smakiem tego typowego portugalskiego deseru.

Składniki

8

Materiały

  • Forma o średnicy 20 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania30 min
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 1W rondelku umieścić mleko, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, a następnie pozostawić do zaparzenia na 10 minut na średnim ogniu.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 2W misce wymieszać skrobię kukurydzianą z cukrem.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 3Zdjąć mleko z ognia. Usunąć skórkę z cytryny. Dodać cukier i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać trzepaczką, aby uniknąć grudek.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 4Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Umieścić patelnię z powrotem na płycie grzewczej na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 5Umieścić ciasto francuskie na natłuszczonej (i posypanej mąką) formie do pieczenia.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 6Wylej przygotowaną masę na ciasto francuskie i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180ºC.
  • Gigantyczny tort śmietanowy - Przygotowanie krok 7I gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo trwa przygotowanie gigantycznego tortu śmietanowego?

Całkowity czas przygotowania wynosi 1 godzinę i 45 minut, w tym 15 minut na przygotowanie, 1 godzinę oczekiwania i 30 minut pieczenia.
Tak, możesz spróbować użyć ciasta kruchego lub biszkoptowego, ale pamiętaj, że zmieni to teksturę i smak deseru.
Możesz użyć cynamonu w proszku, świeżych owoców, bitej śmietany lub posypki cukrowej, aby nadać mu atrakcyjny wygląd.
Tak, możesz przygotować go z wyprzedzeniem, ale najlepiej jest go podać świeżo po upieczeniu, aby ciasto pozostało chrupiące.
Możesz dodać ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy lub inne przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, aby wzbogacić smak nadzienia.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 381Kcal
  • Węglowodany: 53.2g
  • Tłuszcze: 15.8g
  • Tłuszcze nasycone: 8.7g
  • Białka: 6g
  • Błonnik: 1.1g
  • Cukry: 35.6g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (146g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: