Tort marmurkowy
zagłosuj teraz
Ciasto marmurkowe to zdecydowanie najlepszy sprzymierzeniec śniadań i przekąsek! W połowie waniliowe, w połowie czekoladowe, nawet nie musisz wybierać ;-)
Składniki
8
Materiały
- forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
Dodaj cukier do żółtek i dobrze wymieszaj, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Dodaj roztopione masło, wymieszaj i delikatnie dodaj ubite na sztywno białka.
Podzielić ciasto na pół. Do jednej połowy dodać dwie paczki cukru waniliowego, a do drugiej roztopioną czekoladę.
W wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formie do ciasta, naprzemiennie układaj 1 warstwę ciasta waniliowego i 1 warstwę ciasta czekoladowego, a następnie powtórz czynność drugi raz, kończąc na cieście.
Piec przez 50 minut w temperaturze 160°C.
I oto, Twoje ciasto marmurkowe jest gotowe!
Obserwacje
Nie masz tabliczki czekolady? Wybierz kakao w proszku!
Warstwy: możesz zrobić ich więcej, jeśli chcesz! To zależy od Ciebie ;-)
Kolejność ciast: koniecznie zacznij od rozprowadzenia ciasta waniliowego. Czekolada łatwiej się przypali.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 398Kcal
- Węglowodany: 42.7g
- Tłuszcze: 21.9g
- Tłuszcze nasycone: 13.3g
- Białka: 6.3g
- Błonnik: 1.7g
- Cukry: 28g
- ProPoints: 11
- SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (98g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Można zamrozić
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis