Tort marmurkowy

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 5 m
398 Kcal

Ciasto marmurkowe to zdecydowanie najlepszy sprzymierzeniec śniadań i przekąsek! W połowie waniliowe, w połowie czekoladowe, nawet nie musisz wybierać ;-)

Składniki

8

Materiały

  • forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
  • Tort marmurkowy - Przygotowanie krok 1Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę.
  • Tort marmurkowy - Przygotowanie krok 2Dodaj cukier do żółtek i dobrze wymieszaj, aż masa zbieleje. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
  • Tort marmurkowy - Przygotowanie krok 3Dodaj roztopione masło, wymieszaj i delikatnie dodaj ubite na sztywno białka.
  • Tort marmurkowy - Przygotowanie krok 4Podzielić ciasto na pół. Do jednej połowy dodać dwie paczki cukru waniliowego, a do drugiej roztopioną czekoladę.
  • Tort marmurkowy - Przygotowanie krok 5W wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formie do ciasta, naprzemiennie układaj 1 warstwę ciasta waniliowego i 1 warstwę ciasta czekoladowego, a następnie powtórz czynność drugi raz, kończąc na cieście.
  • Tort marmurkowy - Przygotowanie krok 6Piec przez 50 minut w temperaturze 160°C.
  • Tort marmurkowy - Przygotowanie krok 7I oto, Twoje ciasto marmurkowe jest gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Nie masz tabliczki czekolady? Wybierz kakao w proszku!

Warstwy: możesz zrobić ich więcej, jeśli chcesz! To zależy od Ciebie ;-)

Kolejność ciast: koniecznie zacznij od rozprowadzenia ciasta waniliowego. Czekolada łatwiej się przypali.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 398Kcal
  • Węglowodany: 42.7g
  • Tłuszcze: 21.9g
  • Tłuszcze nasycone: 13.3g
  • Białka: 6.3g
  • Błonnik: 1.7g
  • Cukry: 28g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (98g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: