Łatwa tarta cytrynowa
zagłosuj teraz
Uwielbiamy tarty owocowe w Ptitchef, zwłaszcza gdy są to cierpkie małe cytrusy ubrane na żółto :-) Aby uzyskać dodatkową pomadę, nie wahaj się dodać bezy na wierzch :-)
Składniki
8
Materiały
- Miska na sałatkę
- Forma do tarty 28 cm
- Piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania25 min
Wyłóż formę do tarty kruchym ciastem i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryn, a następnie podgrzej w rondelku.
Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
Dodaj tę mieszaninę do gorącego soku z cytryny i mieszaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszać, aż dobrze się połączy. Przykryć śmietankę folią, aby nie utworzyła się skórka, i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy spód tarty i krem ostygną, rozprowadź krem na kruchym cieście i wygładź go tak bardzo, jak to możliwe.
Tarta cytrynowa jest już gotowa!
Obserwacje
Jak długo trwa przygotowanie tarty cytrynowej?
Całkowity czas przygotowania tarty cytrynowej wynosi 45 minut, w tym 20 minut na przygotowanie i 25 minut na pieczenie.
Czy mogę dodać inne owoce do tarty cytrynowej?
Tak, możesz dodać inne owoce, takie jak maliny czy truskawki, aby wzbogacić smak tarty cytrynowej.
Jakie są najlepsze sposoby na dekorację tarty cytrynowej?
Możesz udekorować tartę cytrynową bitą śmietaną, świeżymi owocami lub bezą, aby dodać jej atrakcyjności wizualnej.
Czy tarta cytrynowa nadaje się do zamrożenia?
Tak, tarta cytrynowa może być zamrożona, ale najlepiej jest zamrozić ją bez dekoracji, a po rozmrożeniu dodać świeże składniki.
Jakie są alternatywy dla mąki kukurydzianej w przepisie?
Możesz użyć mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej jako alternatywy dla mąki kukurydzianej w przepisie na tartę cytrynową.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 316Kcal
- Węglowodany: 32.4g
- Tłuszcze: 17.5g
- Tłuszcze nasycone: 7.4g
- Białka: 5.5g
- Błonnik: 0.9g
- Cukry: 13.3g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (108g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Płyta grzewcza
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:


Oceń ten przepis