Tarta z kiwi (szybka i łatwa)
Na deser wybierz domową tartę z kiwi! Słodki, lekko cierpki smak tego owocu wspaniale komponuje się z waniliowym kremem i chrupiącą kruchą skórką :-) Łatwy do wykonania przepis, wyjaśniony krok po kroku poniżej :-) Idealny sposób na rozjaśnienie zakończenia posiłku!
Składniki
Nadzienie kremowe :
Materiały
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
 
Przygotowanie
Rozłóż ciasto kruche w formie do tarty. Nakłuć spód widelcem i schłodzić przez 30 minut.
Przygotowanie crème pâtissière:
Doprowadź mleko i laskę wanilii do wrzenia w rondelku. W międzyczasie energicznie ubij żółtka i cukier w misce. Dodaj mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać.
Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek, cukru i mąki kukurydzianej.
Umieścić mieszaninę z powrotem na patelni i postawić na średnim ogniu.- Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je stopniowo do mieszanki jajek z cukrem i mąką kukurydzianą. Następnie umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu.
 
Delikatnie i stale mieszaj drewnianą łyżką. Gdy mieszanina zgęstnieje (po około 10 minutach), zdjąć patelnię z ognia.
Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia po przykryciu jej folią spożywczą w bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.
Piec ciasto kruche przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyłożyć zimny krem na spód tarty. Wygładź wierzch szpatułką.
Obierz kiwi i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je atrakcyjnie na wierzchu kremu.
Tarta z kiwi jest już gotowa!
Obserwacje
Kiwi: nie powinny być zbyt dojrzałe, aby można je było łatwo obrać i pokroić. 
 
 Unikaj przypalania śmietany: używaj trzepaczki zamiast drewnianej łyżki, aby uniknąć wypadków.
 
 Przechowywanie: jeśli nie zamierzasz użyć kremu od razu, przykryj go folią spożywczą, tj. folia spożywcza powinna być w bezpośrednim kontakcie z kremem. Zapobiegnie to tworzeniu się skórki.
 
 Ciasto na tartę: Ciasto kruche jest idealne, ale jeśli go nie masz, możesz przygotować tartę z ciasta kruchego lub francuskiego.
Odżywianie
- Węglowodany: 39.5g
 - Tłuszcze: 9.9g
 - Tłuszcze nasycone: 2.7g
 - Białka: 5.6g
 - Błonnik: 2.2g
 - Cukry: 22.1g
 - ProPoints: 7
 - SmartPoints: 11
 




Oceń ten przepis