Ta sałatka z soczewicy to szybka i pożywna opcja, która stanie się Twoim nowym ulubionym daniem.

Tuesday 2 September 2025 09:43 - Mirella Mendonça
Ta sałatka z soczewicy to szybka i pożywna opcja, która stanie się Twoim nowym ulubionym daniem.

Lekka, praktyczna i pełna smaku sałatka z soczewicy to jeden z tych przepisów, które zaskakują idealną równowagą wartości odżywczych i prostoty. Bogata w białko roślinne, błonnik i minerały, jest świetną alternatywą dla tych, którzy szukają zdrowego posiłku bez poświęcania przyjemności przy stole. Co więcej, jest gotowy w zaledwie kilka minut i może być podawany jako danie główne, dodatek lub nawet jako lunchbox do pracy.


Dlaczego warto wybrać sałatkę z soczewicy?

  • Źródło energii: soczewica jest bogata w żelazo, magnez i białka roślinne.
  • Lekkostrawna i sycąca: zapewnia uczucie sytości bez obciążania organizmu.
  • Wszechstronność: dobrze komponuje się z warzywami, świeżymi ziołami, a nawet owocami.
  • Praktyczna: można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, zachowując jej świeżość.

Składniki:

  • 450 g słodkiego ziemniaka (1/2 ziemniaka)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • chili
  • 250 ml wody
  • 80 g zielonej soczewicy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 15 gr pietruszki
  • 20 g rukoli
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Soczewica

  • Umieścić soczewicę w garnku z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu przez 25 minut. Odcedź i odstaw soczewicę na bok.

Słodki ziemniak

  • Obierz i pokrój na małe kawałki. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i wymieszać. Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie:

  • W misce wymieszać soczewicę, słodkiego ziemniaka, rukolę, posiekaną natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół).

Przyprawy:

  • Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i sok z cytryny. Ponownie wymieszać. Smacznego!

Wskazówki i porady

Jeśli wolisz, zastąp soczewicę innymi roślinami strączkowymi: ciecierzycą, fasolą itp.

Pełny przepis ze zdjęciami krok po kroku znajduje się również na naszej stronie internetowej. Kliknij tutaj

Sałatka z soczewicy i słodkich ziemniaków

Dla obfitej sałatki pełnej białka roślinnego nie ma nic lepszego niż soczewica! Połącz te rośliny strączkowe z pieczonymi słodkimi ziemniakami, pomidorami, rukolą i czerwoną cebulą, a otrzymasz danie, które jest łatwe w przygotowaniu, pełnowartościowe...

Mirella MendonçaMirella Mendonça
Jestem odpowiedzialna za redakcję w Petitchef (Portugalia i Brazylia) i wielką pasjonatką podróży oraz gastronomii światowej, zawsze w poszukiwaniu nowych smaków i doświadczeń. Jednak, choć uwielbiam odkrywać pyszności różnych kultur, kuchnia mojej mamy zawsze będzie moją ulubioną – z tym unikalnym smakiem, który potrafi stworzyć tylko ona.

Komentarze

Oceń artykuł: