Kieliszki z cytrynową tartą bezową

zagłosuj teraz
Desser
średnie
42 min
283 Kcal

Jako fani cytrynowego ciasta bezowego, chcieliśmy dziś nadać mu odrobinę oryginalności. Co powiesz na prezentację w formie verrines? O wiele łatwiejsze w przygotowaniu niż "tarta", te małe indywidualne porcje zachwycą gości podczas deseru. Dobry pomysł, jeśli chcesz również przygotować kawę dla smakoszy ;-) Poniżej wyjaśnimy wszystkie kroki ↓

Składniki

6

Podstawa herbatników:

Twaróg cytrynowy:

Beza włoska:

Materiały

  • worek na ciasto
  • końcówka karbowana
  • gładka końcówka
  • palnik
  • małe szklanki (pojemność naszych: 80ml)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania2 min
Gotowania10 min
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 1Twaróg cytrynowy:
    Wymieszać jajka, cukier i mąkę kukurydzianą. Dodać sok z 1 cytryny i skórkę i dobrze wymieszać.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 2Zagęścić mieszaninę na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać masło w kawałkach. Dobrze wymieszać, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić przez 2 godziny.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 3Beza włoska:
    Białka ubić na wolnych obrotach podczas przygotowywania syropu.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 4Podgrzej cukier i wodę w rondelku, aż osiągną temperaturę 116°C. W tym momencie ubij białka na wysokich obrotach. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C, wlewać go cienkim strumieniem, jednocześnie ubijając białka.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 5Ubijaj białka z syropem, aż miska będzie zimna.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 6Rozdrobnij speculoos i umieść okruchy na dnie szklanek.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 7Podzielić lemon curd między szklanki.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 8Nałóż bezę na wierzchu kremu cytrynowego.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 9Na koniec podpalić bezę palnikiem.
  • Kieliszki z cytrynową tartą bezową - Przygotowanie krok 10A teraz szklanki są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są kluczowe składniki do przygotowania kieliszków z cytrynową tartą bezową?

Do przygotowania kieliszków potrzebujesz herbatników speculoos, cytryn, cukru, jajek, mąki kukurydzianej oraz masła.

Czy mogę użyć innych herbatników zamiast speculoos?

Tak, możesz użyć palet bretons lub innych ulubionych herbatników, które dobrze się kruszą.

Jak długo trwa przygotowanie kieliszków z cytrynową tartą bezową?

Całkowity czas przygotowania wynosi około 42 minuty, w tym 30 minut na przygotowanie, 10 minut na gotowanie i 2 minuty oczekiwania.

Czy można przygotować lemon curd z wyprzedzeniem?

Tak, lemon curd można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez kilka dni przed użyciem.

Jakie są najlepsze sposoby na dekorację tych kieliszków?

Możesz udekorować kieliszki świeżymi owocami, listkami mięty lub dodatkową warstwą bezy, aby nadać im elegancki wygląd.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 283Kcal
  • Węglowodany: 31g
  • Tłuszcze: 14.7g
  • Tłuszcze nasycone: 8.5g
  • Białka: 4.8g
  • Błonnik: 1.1g
  • Cukry: 25.4g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (119g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: