Tofu marynowane w sosie sojowym

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
1 h 10 m
208 Kcal

Dodaje smaku zwykłemu tofu, a nawet sprawia, że jest chrupiące po usmażeniu na patelni. Podawaj z ryżem i warzywami, a otrzymasz aromatyczny, zbilansowany posiłek ;-) Chcesz spróbować?

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania5 min
  • Pokrój tofu w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i dodaj tofu. Przykryj całość i odstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Marynowane tofu smażyć na patelni na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Ułóż na talerzach z ryżem i warzywami, a następnie posyp świeżą kolendrą. Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo należy marynować tofu w sosie sojowym?

Tofu powinno być marynowane przez co najmniej 24 godziny, aby dobrze wchłonęło smaki.
Tak, można użyć tofu jedwabistego lub twardego, ale twarde tofu lepiej utrzymuje kształt podczas smażenia.
Do marynowanego tofu świetnie pasują brokuły, papryka, marchewka i cukinia, które można podać na ciepło lub na zimno.
Tak, przepis jest wegański, ponieważ wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego.
Tofu jest bogate w białko, niskokaloryczne i zawiera zdrowe tłuszcze, a także jest źródłem wapnia i żelaza.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 208Kcal
  • Węglowodany: 2.9g
  • Tłuszcze: 17.7g
  • Tłuszcze nasycone: 2.3g
  • Białka: 7.8g
  • Błonnik: 1.4g
  • Cukry: 1.8g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (86g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: