Natillas, hiszpański krem jajeczny

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
20 min
232 Kcal

Przygotujmy prosty deser prosto z Hiszpanii: Natillas! Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania tych małych hiszpańskich kremów jajecznych o smaku cynamonu i cytryny. Cytrynę bardzo często zastępujemy pomarańczą, lubimy też dodawać karmel lub czekoladę :-)

Składniki

4

Materiały

  • ramekin z terakoty

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 1Zagotować mleko z laską cynamonu i skórką cytryny. Pozostawić do zaparzenia.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 2W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, wyjąć cynamon i cytrynę, dodawać po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie wlać wszystko z powrotem do rondla. Zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 4Gdy masa osiągnie pożądaną grubość, przelej ją do foremek i schładzaj przez 3 godziny.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 5Po odpoczynku posypać każdy krem cynamonem i położyć na nim herbatnik.
  • Natillas, hiszpański krem jajeczny - Przygotowanie krok 6A teraz twoje natillas są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Biszkopt: jeśli nie chcesz, aby biszkopt był zbyt chrupiący, umieść go na wierzchu kremu przed schłodzeniem. Biszkopt nasiąknie kremem i stanie się bardziej miękki.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 232Kcal
  • Węglowodany: 32.7g
  • Tłuszcze: 7.6g
  • Tłuszcze nasycone: 3.1g
  • Białka: 7.3g
  • Błonnik: 1.5g
  • Cukry: 26.9g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (174g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: