Natillas, hiszpański krem jajeczny
zagłosuj teraz
Przygotujmy prosty deser prosto z Hiszpanii: Natillas! Przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces przygotowania tych małych hiszpańskich kremów jajecznych o smaku cynamonu i cytryny. Cytrynę bardzo często zastępujemy pomarańczą, lubimy też dodawać karmel lub czekoladę :-)
Składniki
4
Materiały
- ramekin z terakoty
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
Zagotować mleko z laską cynamonu i skórką cytryny. Pozostawić do zaparzenia.
W misce wymieszaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
Gdy mleko się zagotuje, wyjąć cynamon i cytrynę, dodawać po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie wlać wszystko z powrotem do rondla. Zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
Gdy masa osiągnie pożądaną grubość, przelej ją do foremek i schładzaj przez 3 godziny.
Po odpoczynku posypać każdy krem cynamonem i położyć na nim herbatnik.
A teraz twoje natillas są gotowe!
Obserwacje
Biszkopt: jeśli nie chcesz, aby biszkopt był zbyt chrupiący, umieść go na wierzchu kremu przed schłodzeniem. Biszkopt nasiąknie kremem i stanie się bardziej miękki.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 232Kcal
- Węglowodany: 32.7g
- Tłuszcze: 7.6g
- Tłuszcze nasycone: 3.1g
- Białka: 7.3g
- Błonnik: 1.5g
- Cukry: 26.9g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (174g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis