Lemon curd, krem cytrynowy

zagłosuj teraz
Przekąski
10 porcji
łatwe
20 min

Łatwo jest zrobić domowy lemon curd z naszym przepisem krok po kroku! Wiesz, ten krem, który wkładasz do tart cytrynowych (czasami z bezą) ;-) Można go również rozsmarować na naleśnikach lub użyć do wypełnienia makaroników, choux itp. Szybki w przygotowaniu, ten słodki przysmak wymaga tylko trzy razy więcej składników. Dzięki temu prostemu przepisowi otrzymasz słodki i lekko cierpki lemon curd.


Składniki

10
Szacowany koszt: 3.33 (0.33€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min


Obserwacje

Kwasowość: dodanie soku z cytryny po zgęstnieniu kremu nie jest zbyt konwencjonalne, ale nada kremowi więcej kwasowości. Jeśli uznasz, że krem jest zbyt kwaśny, dodaj sok z trzeciej cytryny do jajek na początku.
Masło : Jeśli chcesz zmniejszyć ilość masła, możesz to zrobić, ale będziesz musiał dodać trochę mąki kukurydzianej, aby utrzymać krem razem.
Przechowywanie: Lemon curd można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+